Tacikistan’a ilk Uluslararası Cesur Kadın Ödülü verildi

Tacikistanlı ünlü insan hakları savunucusu ve avukat Aynihal Babanazarova, ABD Dışişleri’nin ‘Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Tacikistan’a ilk Uluslararası Cesur Kadın Ödülü verildi

Tacikistanlı ünlü insan hakları savunucusu ve avukat Aynihal Babanazarova, ABD Dışişleri’nin ‘Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü. Aynihal Babanazarova, ödülünü Dünya Kadınlar Günü öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan törenle aldı.

Tacik basınında yer alan habere göre, ünlü insan hakları savunucusu ve avukat Aynihal Babanazarova, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü. Tacik vatandaşı Babanazarova ödülünü First Lady Michelle Obama’nın elinden aldı.

65 yaşındaki Tacik avukat Babanazarova'nın yanı sıra bu sene Uluslararası Cesur Kadın Ödülü’ne, 16 yaşındaki kız Laxmi (Hindistan), avukat Roshika Deo (Fiji), Nasrin Oryakhil (Afganistan), Ruslana Lyzhychko (Ukrayna), Fatimata Toure (Mali), Maha Abdulla Al Muneef (Suudi Arabistan), Rusudan Gotsiridze (Gürcistan), Iris Yassmin Barrios Aguilar (Gwatemala) ve Beatrice Mtetwa (Zimbabve) layık görüldü.

Ödüle 2007 yılından bu yana 45 ülkeden 77’den fazla kadın layık görüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kadın Cesaret ödülü her yıl küresel çapta, kadın hakları ve kadınların toplumda güçlenmelerini savunma mücadelesinde sıra dışı cesaret ve liderlik gösteren, sık olarak büyük kişisel risklerle karşılaşan kişilere veriliyor.

Aynihal Babanazarova, ülkede her kesimden entelektüelin saygı duyduğu bir isim. Ülkedeki mahkûmların, göçmen işçilerin ve kadın haklarının etkin bir savunucusu. 65 yaşındaki avukat, 'Perspektif +' adlı sivil toplum örgütüne de başkanlık ediyor. Geçen sene ülkesinin ilk kadın devlet başkanı adayı olmuştu, ancak gereken imzayı toplayamaması sonucunda adaylıktan çekilmek zorunda kalmıştı.
CİHAN

Yorumlar