Tacikistan, Orta Asya'da vize rejiminin kaldırılması taraftarı

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, bugün Tacikistan Meclisi'nde milletvekillerine hitap etti.

Google Haberlere Abone ol
Tacikistan, Orta Asya'da vize rejiminin kaldırılması taraftarı

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, bugün Tacikistan Meclisi'nde milletvekillerine hitap etti.
Konuşmasında, ülkedeki gelişmeler yanı sıra dış politika önceliklerine de değinen Devlet Başkanı Rahman, Orta Asya bölgesinde vize rejiminin kaldırılmasından yana olduklarını kaydetti.

Tacik basınında yer alan habere göre, Devlet Başkanı Rahman meclisdeki konuşmasında, Orta Asya ülkeleri Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan ile ilişkilerini dostluk ve iyi komşuluk prensipleri kapsamında geliştirdiklerini söyleyerek, bölge ülkeleri ile vize rejiminin kaldırılmasından yana olduklarını belirtti. Rahman, böyle bir uygulama ile Orta Asya ülkelerinin her türlü problemleri ortaklaşa çözebileceğini ifade etti.

Tacikistan'ın Afganistan'da kalıcı barışın sağlanması için de yoğun çaba sarf ettiğini söyleyen Rahman, "NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle komşu ülkemiz yeni kalkınma dönemine girecek. Dünya örgütlerinin ve Afganistan'ın dostlarının bu ülkeye olan ilgisi hiç de azalmadı. Ayrıca, bölge ülkeleri de önemli katkı sağlıyor. Biz Afganistan ile işbirliği yapmaya hazırız." diye ifadeler kullandı.

Rahman, stratejik ortağı olduğu Rusya ve Çin ile ilişkilerin üst düzeyde devam ettiğini kaydederek, ABD ve Avrupa Birliği ile de işbirliğini genişletmeye hazır olduklarını ifade etti. Rahman, ABD ile Avrupa Birliği'nin günümüz dünyasında önemli rol oynadığını söyledi.

HALKINI EKONOMİK OLMAYA DAVET ETTİ

Devlet Başkanı Rahman, halkını ekonomik olmaya davet etti. Tacik halkının araba ve telefon için çok masraf ettiğini söyleyen Rahman, sadece telefon konuşmaları için 2013 yılında 1,7 milyar somoni harcandığını ve çeşitli cep telefonları satın almak için de fazla para harcandığını belirtti. 10 milyondan fazla cep telefonu satıldığını ifade eden Rahman, halk tarafından geçtiğimiz yıl araba için de 1,4 milyar somoni harcandığını belirterek, "Bu 350 milyon dolar. 2001 yılında devlet bütçesi 350 milyon somoni oldu. nereden nereye geldik. Bu sizin kendiniz analiz etmelisiniz" dedi. Tacik lider, Allah'tan halkına daha fazlasını vermesini istereyerek, buna karşılık halkını da ekonomik olmaya davet etti. CİHAN

Yorumlar