Tacikistan ile Kırgızistan arasındaki buzlar eriyor

11 Ocak tarihinde, Tacik ile Kırgız sınır muhafızları arasında çıkan çatışmadan sonra gerilen iki ülke ilişkileri, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Başbakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşen toplantıda taraflar arasında varılan anlaşma ve uzlaşı sonra.

Google Haberlere Abone ol
Tacikistan ile Kırgızistan arasındaki buzlar eriyor

11 Ocak tarihinde, Tacik ile Kırgız sınır muhafızları arasında çıkan çatışmadan sonra gerilen iki ülke ilişkileri, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Başbakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşen toplantıda taraflar arasında varılan anlaşma ve uzlaşı sonrası normale dönmeye başladı.

Tacikistan Başbakan Yardımcısı Muradali Alimerdan öncülüğündeki heyet 30-31 Ocak tarihlerinde temaslarda bulunduğu Kırgızistan'da Başbakan Yardımcısı Tokon Mamıtov ile bir araya geldi. Yapılan hükümetler arası toplantı sonrasında, 11 Ocak'ta sınır muhafızları arasında çıkan çatışmadan dolayı gerilen iki ülke arasında uzlaşı sağlandı. Taraflar arasında imzalan protokolde, ortak sınır bölgelerindeki sınırların belirlenmesi yönünde yapılan çalışmaların hızlandırılacağı belirtildi. 11 Ocak olaylarından sonra sınır bölgesine her iki ülke tarafından sevk edilen ek askeri güçler sınır bölgesinden geri çekilecek. Ayrıca taraflar, iki ülke arasındaki tansiyon düşürülmesi ve ilişkilerin normal seyir haline dönmesi için gereken önlemleri alacak.

Bununla birlikte taraflar Şubat ayının ortalarında Tacikistan'ın İsfar ve Kırgızistan'ın Batken ilçeleri arasındaki ortak sınır bölgesinde bir toplantı daha yapılması kararlaştırıldı. İki ülke arasındaki imzalanan protokol maddelerinin yerine getirilmesinden sonra Kırgız tarafı tek taraflı olarak kapattığı sınır kapılarını açacak.

11 Ocak tarihinde Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çıkan çatışmada 10 asker yaralanmıştı.
CİHAN

Yorumlar