TAA’dan Yeni Şafak’a Ermeni tasarısı cevabı

Yeni Şafak gazetenin dün manşetten verdiği haberde, ABD’deki en büyük Türk sivil toplum çatı kuruluşu Türkî Amerikan Birliği’ni (TAA) Ermeni tasarısıyla ilgili Türkiye aleyhine çalışıyormuş gibi göstermesine kuruluştan cevap geldi.

Google Haberlere Abone ol
TAA’dan Yeni Şafak’a Ermeni tasarısı cevabı

Yeni Şafak gazetenin dün manşetten verdiği haberde, ABD’deki en büyük Türk sivil toplum çatı kuruluşu Türkî Amerikan Birliği’ni (TAA) Ermeni tasarısıyla ilgili Türkiye aleyhine çalışıyormuş gibi göstermesine kuruluştan cevap geldi.

Konuya ilişkin TAA ile üye organizasyonu Türki Amerikan Dernekleri Konseyi (CTAA) ortak basın açıklaması yaptı. Yeni Şafak’ın TAA kurultayında çekilen bir fotoğraf üzerinden ‘yalan ve yanlış içerikli göndermeler yaptığının belirtildiği açıklamada, tasarıyı sunan Senatör Bob Menendez’e Türk ve Azeri halklarının söz konusu önergelerden duyduğu rahatsızlığın her vesileyle ifade edildiği vurgulandı. Ermeni tasarısını TAA ve CTAA ile ilişkilendirmenin son zamanlarda sıklıkla şahit olunan bir algı operasyonunun parçası olduğu dile getirildi.

Yeni Şafak söz konusu iddiayı ortaya atmadan önce de Türki Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban yazılı bir açıklama yapmış ve tasarının Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesi dolayısıyla üzüntü duyduklarını ifade etmişti. Tasarısının komitede görüşüldüğü bir süreçte, Türkiye’nin Washington'da bir büyükelçisi olmadığına dikkat çeken Taban, Türk Amerikan sivil toplumunun Ermeni tasarısını engelleme çabalarında yalnız kaldığının altını çizmişti. Taban ayrıca konuyu senato gündemine taşıyan Bob Menendez dahil pek çok senatör ve milletvekili ile görüşüp tasarıya dair kaygılarını aktardıklarını ve muhataplarını Türkiye’nin tezleri çerçevesinde bilgilendirmeye çalıştıklarını fakat bu çabalarının ne yazık ki sonucu değiştirmediğini belirtmişti.

TAA Başkanı Faruk Taban ile CTAA Başkanı Furkan Koşar’ın imzasını taşıyan yeni açıklama ise şöyle:

Yeni Şafak Gazetesi’nde 12 Nisan 2014 tarihinde yayımlanan, gazetecilik ilke ve adabıyla bağdaşmayan bir sözde haberde, Ermeni tasarısının Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden geçmesinde kurumlarımızın rolü olduğu ima edilmiştir. TAA’ya üye federasyonlardan New York merkezli CTAA’ın Başkanı Furkan Koşar'ı, Ermeni tasarısını sunan Senatör Bob Menendez'le Salı günü TAA kurultayının açılışında çekilen fotoğrafı kullanılarak yalan ve yanlış içerikli göndermeler yapılmıştır. Haberde ‘milli menfaat’ kavramı kullanılarak, tasarıyı geçirenin Cemaat olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır.

Birkaç yılda bir ve genelde Nisan ayında Kongre’ye sunulan Ermeni tasarısının ilgili komiteden geçmesi ile TAA kurultayını ve CTAA’yı ilişkilendirmek son zamanlarda sıklıkla tanık olduğumuz ve malum çevrelerce yürütülen ‘algı operasyonunun’ bir parçasıdır. Bu iftira niteliğindeki haberi yazan yayın kuruluşu ve gazeteci hakkında gerekli yasal işlemler hemen başlatılacaktır.

TAA ve CTAA'nın yıllardır karşı çıktığı Ermeni tasarısına destek vermesi söz konusu değildir. Aksine, NJ Senatörü Bob Menendez’e Türk ve Azeri halklarının bu önergelerden duyduğu rahatsızlık kurumlarımızca her vesileyle ifade edilmiştir. Diğer STK’ların ve T.C. Washington Büyükelçiliği'nin yaptığı bütün çalışmalara rağmen tasarının Komite'den geçmesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve sivil toplum kuruluşlarının daha fazla çalışması gerektiğini göstermektedir.

TAA ve CTAA, 2010 yılından bu yana Türkiye ve Türki Cumhuriyetleri, Amerika’da en iyi şekilde tanıtmaya ve Türkiye aleyhindeki çalışmaların etkisini kırmaya çalışan sivil toplum çatı kuruluşlarıdır. Genç ve dinamik kuruluşlarımız bu doğrultuda her yıl birçok senatör, temsilciler meclisi üyesi ve danışmanlarına ulaşarak Türkiye ve Türki Cumhuriyetlere tanıtım gezileri düzenlemektedir. TBMM’de Türk vekillerle temas imkanlarının da sağlandığı bu geziler sayesinde Kongre'deki yetkili pek çok ismin Türkiye ve Türki Cumhuriyetler hakkındaki kanaatlerinin olumlu yönde değiştiği gözlemlenmiştir.

Amerikan Kongresi’ndeki Türk, Azerbeycan ve Kazakistan dostluk gruplarının vekil sayısının artmasında üye derneklerimizin çalışmalarının önemli katkıları olmuştur. Sık sık Amerikan Kongresi’ne gelen sözde Ermeni soykırımı tasarılarının engellenmesi yönünde kurumlarımızın özverili çalışmaları da başta Türkiye Cumhuriyeti milletvekilleri olmak üzere bir çok üst düzey yetkili tarafından bilinmektedir. Ayrıca üye kurumlarımız Hocalı Katliamı ile ilgili gerçeklerin anlaşılmasında önemli rol oynamıştır. Bu çalışmaların da etkisi ile Amerika’daki birçok eyalet meclisinde Hocalı önergeleri kabul edilmiştir.

Sözde Ermeni soykırımı tasarısında taraf olan Amerikalı Kongre üyeleriyle de ilişkilerin sürdürülmesinin gerekliliği partiler üstü bir konsensüs olarak birçok Türk milletvekili ve diplomat tarafından kabul edilmektedir. Bu ilişkiler 1915 olaylarının Türk perspektifiyle anlatılabilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Bu yöndeki samimi gayretleri ‘Türkiye’nin düşmanlarıyla ilişki halindeler’ klişesine indirgemek, Türkiye’nin çıkarlarına yapılacak en büyük zararlardandır.

Aziz halkımız, son zamanlarda malum çevrelerce sürdürülen yalan ve iftira kampanyalarına rağmen, vatan ve millet sevgisini hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline getirenlerle getirmeyenleri ayırt edebilecek basirete sahiptir. Türkiye'nin selameti için cansiparane çalışan yurtdışındaki Türklere mesnetsiz iftira atanları yüce milletimizin vicdanına havale ediyor, TAA ve CTAA olarak Yeni Şafak'ın haberini ve habercilik anlayışını kınıyoruz.
CİHAN

Yorumlar