TAA, Washington’da yine Türk rüzgarı estirdi

Türki Amerikan Birliği (TAA)’nın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği kurultay görkemli bir resepsiyon ile başladı.

Google Haberlere Abone ol
TAA, Washington’da yine Türk rüzgarı estirdi

Türki Amerikan Birliği (TAA)’nın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği kurultay görkemli bir resepsiyon ile başladı. Yirmiye yakın ABD’li milletvekili ile iki senatörün katıldığı resepsiyonda konuşan vekiller, demokrasi, eğitim ve barış konularına vurgu yaptı. Bugün gün boyu yapılacak olan panellerin ardından akşam düzenlenecek olan gala programına, ABD’li milletvekili ve senatörlerin yanı sıra çok sayıda bakan yardımcısı ve bürokratın katılması bekleniyor.

Kürsüye gelen her milletvekili Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin hem tarihi hem de günümüze bakan yönüne dikkat çekerek, iki ülke arasındaki dostluğun dünyaya katacağı olumlu değerler üzerinde durdu. Amerika’nın en önemli oditoryumlarından Andrew W. Mellon’da gerçekleşen resepsiyona, Senatör Bob Menendez ile Senatör Joe Donnelly de iştirak etti.

TAA Başkanı Faruk Taban’ın açılış konuşmasının ardından geceye katılan milletvekilleri kürsüye çıkarak tek tek söz aldı. Gecenin en renkli konuşmalarından birine Teksas Milletvekili Al Green imza attı. “Seçim bölgem olan Teksas’taki Türk-Amerikalı dostlarım benim için çok önemli; benimle birlikteler ve onlar sayesinde bugün ben de sizlerin arasındayım.” diye sözlerine başlayan Green, “Ortaklık iyidir, ilişkiler iyidir ama dostluk daha da iyidir. Bizim bugün burada yaptığımız birkaç yıl önce kurulan dostluğumuzun nesillere aktarımıdır. Dostluk, siyasi, politik çalkantıların, ekonomik iniş-çıkışların yaşanmasına karşın bizi birlikte tutan şeydir. Her şey ters yüz olsa da dostluğumuz bizleri hep bir arada tutacak değerimizdir. Biz dostluğumuzu yaşatarak dünyada yardıma ihtiyaç duyan insanlara birlikte daha güçlü yardım elini uzatabiliriz.” diye konuştu.

New York Milletvekili Hakeem Jeffries ise “Biliyorsunuz ülke genelinde öğrencileri bulunan ve eğitimde büyük başarıya sahip Amity Okulu benim seçim bölgemde.” diye hatırlatmada bulundu. Türk insanının New York şehrinin mozaiğini oluşturan en önemli yapılardan biri olduğunu dile getiren Jeffries şöyle konuştu; “Türkler, çalışkan, aile ve ahlaki değerleri güçlü, içinde bulunduğu topluma adaptasyon sorunu yaşamayan bir millet. Amerika ve dünya genelinde Türklerin, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin önemini anlamış, ve bu ilişkilerin geliştirilmesi için katkıda bulunduklarını görüyorum. Bu insanlara hizmet etmek benim için ayrıcalıktır.”

HARMONY OKULLARI TEKSAS’DA İNANILMAZ BAŞARILARA İMZA ATIYOR

Teksas Milletvekili Henry Cuellar, “Bildiğiniz gibi Harmony Okulu Teksas eyaletinde inanılmaz başarılara imza atıyor. Gençlerimizin, çocuklarımızın eğitimine yaptığı katkıdan dolayı Harmony Türk-Amerikan okuluna teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Cuellar, “Tarihi zenginliği bir tarafa, Türkiye, Doğu ile Batı medeniyetlerinin din, kültür ve dil ikliminde harika bir ülke olarak kurulmuştur.” diye konuştu.

Vekil Cuellar konuşmasında Hakan Şükür’e futbol dünyasına ve iki ülke parlamenterleri arasında dostluğun gelişmesine bulunduğu katkıdan dolayı teşekkür etti.

Söz alan California Milletvekili Loretta Sanchez ise “Biz büyük hayaller kurar, büyük düşünürüz ve bu nedenle Türkiye’yi çok seviyoruz. Türkiye’yi sevmemiz için birçok neden var. Öncelikle bu etkinliği düzenleyenler arasında benim bölgemden gelen Türk-Amerikalılar var ve onlar farklı ülkelerden milletvekillerini bir araya getirerek bizlerin birbirini tanımasına ve ortak çalışmalarına imkân verdi. Biz de sağladığınız bu imkânı daha güçlü ilişkilerin kurulması için fırsata dönüştüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Pennsylvania Milletvekili Scott Perry ise Türkçe “Merhaba” diyerek başladığı konuşmasında, “Türkiye bir liderlik örneği sunuyor. Dünyada da bu alanda yerini almış bir ülke. Amerikalılar sizleri seviyor çünkü iş hayatınızdaki gayret, özgürlüklere katkınız ve açık pazar gibi değerler iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri boyutlara taşınmasını sağlayacak.” dedi.


Teksas Milletvekili Sheila Jackson Lee, bugüne kadar Türkiye’nin hem stratejik konumu, hem NATO’daki yapıcı rolü hem de ABD askerlerine yardıma ihtiyaç duyduğu zamanda sağladığı desteğe işaret etti. Lee konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bu ilişkileri daha da sağlam yapabilecek kültür, eğitim ve öğrenci değişim fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Biz ilişkilerimizi güçlü tutarak dünyaya demokrasinin gelişmesinde, emniyetin sağlanmasında ve barışın tesisinde olumlu katkılar sağlayabiliriz. Türki-Amerikan Birliği’ne huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.”

Ohio eyaletinin önemli şehirlerinden Cincinnati Milletvekili Steve Chabot Türkiye’nin dünyanın merkezinde yer aldığına dikkat çekti. “Batı ile doğu arasında kilit bir bağ var. Bunu Türkiye’nin halen taşıdığı bir rol olarak görüyorum.” diyen vekil, iki ülke ilişkilerinin kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Chabot ayrıca Türkiye’nin dünyada liderlik rolü alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Recepsiyonda konuşan diğer milletvekillerinden Illinois Milletvekili Robin Kelly de “Bugün burada gördüklerim son derece etkileyici. Gördüklerim bana kişisel olarak Türk insanı ile ilişkileri daha fazla geliştirme ve daha önce hiç ziyaret etmediğim Türkiye’ye gitme kararı aldırdı. Türkiye’ye geliyorum…” dedi.

California Milletvekili Julia Brownley ise “Kongre’nin yeni milletvekillerindenim. Ancak benim bugün burada gördüğüm Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin çok önemli ve değerli olduğudur. Henüz ülkenizi tanımıyorum ama gelip ziyaret edeceğim. Türkiye küresel dünyadaki rolü bakımından önemli bir ülke. Türkiye, ABD ile olan ortaklığı yanında dünyada oynadığı rolünde sahip olduğu demokratik değerleri kritik öneme sahip.”

İllinois Milletvekili Brad Schneider ise “Bugün burada olmak benim için bir ayrıcalık. Türk insanının barışı tesis etme çabaları çok değerli.” diye konuştu.

Gecede ayrıca konuşmacılar arasında Pennsylvania Milletvekili Michael Fitzpatrick, Ohio Milletvekili Steve Stivers, İllonios Milletvekili Dan Lipinski oldu. Yine resepsiyona katılan milletvekilleri arasında Maryland vekili Andy Harris, Florida vekili Ileana Ros-Lehtinen ile Teksas vekili Ted Poe yer aldı.

Konuşmaların ardından hat sanatçısı Aydın Çayır sahnede canlı olarak sanatı icra ederken, Azerbaycan’dan Maestro Ceyhun, Kızgızistan’dan Salamat Sadykova ile Türkiye’den Neslihan söyledikleri şarkılarla resepsiyona renk kattı.

TAA’nın yıllık kongresinin sporsorluğunu bu sene İpek Yolu, TUSKON, Today’s Zaman ile Turkish Review üstlendi.


CİHAN

Yorumlar