Suud ABD'nin IŞİD çağrısını karşılıksız bırakmadı

Suudi Arabistan IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona, kara kuvvetleriyle katılmaya hazır olduğunu açıkladı. Açıklamanın, ABD Savunma Bakanı Carter'in, "Türkiye ve Körfez ülkeleri IŞİD'e karşı daha fazla şey yapmalı" ifadelerinin ardından gelmesi dikkat çekti

Google Haberlere Abone ol
Suud ABD'nin IŞİD çağrısını karşılıksız bırakmadı

Son Haberler

Irak ve Suriye'de ABD öncülüğünde IŞİD'e karşı devam eden operasyonlarda Körfez ülkeleri ve Türkiye'den daha fazla beklenti içinde olduklarını açıklamayan Amerikalı Savunma Bakanı Carter'ın çağrısı karşılık buldu. Carter, dün yaptığı açıklamada, Türkiye ve Körfez ülkelerinin IŞİD'e karşı daha fazla şey yapması gerektiğini savunmuştu. Carter'ın açıklamasının hemen ardından bugün Suudi Arabistan koalisyona karadan destek verme kararı aldı. Suudi Arabistan, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona, kara kuvvetleriyle katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Müsteşarı Tuğgeneral Ahmed Asiri, uluslararası koalisyon ile beraber DAEŞ'e yönelik yapılacak muhtemel kara operasyonuna katılmaya hazır olduklarını söyledi. 

Tuğgeneral Ahmed Asiri, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, DAEŞ'e karşı hava operasyonlarını yürüten uluslararası koalisyonun Suriye'de DAEŞ'e karşı muhtemel kara operasyonuna Suudi Arabistan'ın katılmaya hazır olduğunu ifade etti.

Yemen'deki Husilere yönelik yürütülen operasyonlar hakkında da konuşan Asiri, koalisyon gücü askerlerinin başkent Sana sınırları içine kadar ilerlediğini belirtti.

ASH CARTER NE DEMİŞTİ?

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, IŞİD karşıtı koalisyonu "sözde koalisyon" diyerek, eleştirmişti. Avrupa ülkelerinin, Körfez ülkelerinin ve Türkiye'nin yaptıklarının "yeterli olmadığını" söyleyen Carter, "daha fazla şey" yapılması için çağrı yapmıştı. 

ABD bakanı, koalisyonun IŞİD'i durdurmaya "siyasi seviyede" niyetli olduğunu, ancak bunun askeri sonuçları olmadığını söylemişti. 

IRAK'DA BİR KASABA DAHA IŞİD'DEN ALINDI

Öte yandan, Irak Enbar Operasyonlar Komutanlığınca, daha önce IŞİD'in elinde bulunan Ramadi'nin Sıcariye kasabasının tamamen kurtarıldığı belirtildi.

Enbar Operasyonlar Komutanı İsmail El Hamlavi, "Irak ordusuna bağlı askeri güçler, terörle mücadele timleri ve Enbar Polis Gücü, Ramadi kentine bağlı Sıcariye kasabasını tamamen geri almayı başardı" ifadesini kullandı.

Söz konusu kasabanın kurtarılması sırasında 23 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü belirten Hamlavi, "Çatışma sırasında 5 asker yaralandı ve kasabada büyük bir hasar meydana geldi. Herhangi bir tehlikenin ortaya çıkmaması için güvenlik güçleri sürekli bir şekilde tetik başında" şeklinde konuştu. 

FRANSA DA IŞİD MEVZİLERİNİ VURDU

Diğer yandan Fransa Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de koalisyon güçleriyle ortak yürütülen operasyonda DAEŞ'in aynı zamanda silah deposu olarak kullandığı bir eğitim kampının vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, Halep'in 60 km kuzeydoğusundaki Münbiç kentinde gerçekleştirilen operasyonda Fransız Rafale tipi savaş uçaklarından fırlatılan Scalp füzelerinin kullanıldığı bilgisine yer verildi.

Daha önce sadece Irak'taki hava operasyonlarına katılan Fransa, Paris'teki terör saldırılarının ardından Suriye'deki DAEŞ hedeflerini de vurmaya başlamıştı.

CERABLUS'TA BOMBARDIMAN

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye'nin Cerablus kentinde terör örgütü DAEŞ hedeflerini bombaladı.

Koalisyon güçleri, Halep'e bağlı Cerablus kenti güneyindeki Amarna bölgesine hava saldırısı düzenledi. DAEŞ mevzilerine yönelik bombardıman sonrası bölgeden duman yükseldi. 

Hava saldırısı sonrası meydana gelen patlama sesleri, Suriye sınırındaki Gaziantep'in Karkamış ilçesinden de duyuldu.

Bu arada güvenlik güçlerinin sınır hattındaki önlemleri de devam ediyor.

 

Yorumlar