Suriyeli muhalifler Cenevre 2 Konferansı’ndan umutsuz

Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Basın Sözcüsü Halid El Salih, Cenevre 2 Konferansı öncesi uluslar arası kamuoyunun , Esed’i yönetimi halka teslim etmesi konusunda ikna etmesinin zor göründüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli muhalifler Cenevre 2 Konferansı’ndan umutsuz

Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Basın Sözcüsü Halid El Salih, Cenevre 2 Konferansı öncesi uluslar arası kamuoyunun , Esed’i yönetimi halka teslim etmesi konusunda ikna etmesinin zor göründüğünü söyledi. Birçok ülke için Cenevre 2 Konferansı’nın toplanmasının başarılı olmasından daha önemli olduğunu ifade eden El Salih, “Burada büyük bir acziyet söz konusu.”dedi.

SMDK Basın Sözcüsü El Salih, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) verdiği özel röportajında Cenevre Konferansı süreci, radikal gruplar, Türkiye’deki rüşvet operasyonunda ele geçirilen İran’a ait olduğu iddia edilen paralarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Salih, Cenevre 2 Konferansı’na katılıp katılmamak için önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacaklarını ifade ederek, gizli bir yerde ve basına kapalı yapılacak görüşmeler sonrasında nihai kararı vereceklerini söyledi.

“Burada önemli olan soru şu. Cenevre Konferansı başarılı olacak mı, yoksa olmayacak mı? “ diyen El Salih, “Konferans eğer Suriye’de akan kanı durduracağına az bir ihtimal dahi olsa ve buna inanırsak güçlü bir şekilde katılırız. Fakat bir oyalama ve Esed’e daha fazla Suriyeli öldürmesine zaman kazandırma taktiği olduğunu hissedersek ki buna hiç ihtiyacımız yok. Katılmayız.” ifadelerini kullandı.

“ULUSLAR ARASI KAMU OYU ESED’E EN KÜÇÜK ADIM BİLE ATTIRMAKTAN ACİZ”

Cenevre 2 Konferansı’nın ana unsuru tüm yetkiler elinde olan geçiş hükümetinin kurulması olduğunu ifade eden El Salih, ”Buradaki sorun, uluslar arası kamuoyu ‘Esed gelecek ve yönetimi halka teslim edecek diyor'. Bu diktatör yönetim için bu büyük bir adım olur. Ancak görünürdeki durum onu göstermiyor. Söz konusu uluslar arası kamuoyu bundan çok daha küçük adımları bile Esed yönetimine attırmaktan aciz. Örneğin uluslar arası kamuoyu kuşatma altındaki bölgelere gıda girişini sağlayabilmiş değil. Aynı kamu oyu sayılara yüz binleri bulan tutukluların serbest bıraktıramamış. Bunların arasında 4 bin 200 kadın, 2 bin de çocuk bulunuyor. Uluslar arası bu kamuoyu ciddi bir adım atıp Esed’i yönetimi halka teslim etmesi konusunda ikna etmesi zor görünüyor. Burada büyük bir acziyet söz konusu. Birçok ülke, Cenevre 2 Konferansı’nın toplanmasını başarılı olmasından daha fazla önemsiyor. “ şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE AKLANAN İRAN PARALARI

Türkiye’deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda milyarlarca Euro’luk paranın aklandığı ortaya çıkması iddiasını değerlendiren Muhalif Sözcü, “Biz gerek İran gerekse Rusya hükümetlerinin Suriye halkının katledilmesinde rolleri olduğunu düşünüyoruz. Onlar şu ana kadar Esed rejimini ayakta tuttular. Bu destek olmasaydı herkes Esed rejiminin aylar öncesinden çökmüş olacağını biliyor. Bu paraların Türkiye’ye geçip geçmediğini ispatlamak şuan için mümkün değil. Olay yargıya intikal etmiş. Bu konular çok karışık. Türkiye uluslar arası kamu oyundaki tutumu konusunda oldukça titiz. Bu tür iddialara cevap vermek oldukça güç.” ifadelerini kullandı.

İRAN’IN CENEVRE KONFERANSINA KATILIRSA BİZ KATILMAYACAĞIZ

İran’ın Cenevre 2 Konferansı’na katılması konusunda açık ve net bir tutumları olduğunu ifade eden El Salih, İran’ın Cenevre 2 Konferansına katılmasına karşı olduklarını kaydetti. El Salih,”İran, Suriye halkının öldürülmesinde büyük bir paya sahip. İran, uluslar arası kamuoyu ile nükleer görüşmesinde Suriye’yi bir koz olarak kullandı. Gerçek şu ki İran, Esed’i sevdiğinden değil, Suriye konusunu baskı aracı olarak kullanmak için destekledi. Halkımızın öldürülmesinin de sorumlusu İran’dır bunun da hesabını mutlaka vermelidir. O yüzden biz İran’ın Cenevre2 Konferansı’na katılmasına kesinlikle karşıyız. İran eğer katılacak olursa koalisyon kesinlikle bu toplantıya katılmayacaktır. “ diye konuştu.

İran’ın söz konusu toplantıya katılmadan önce Cenevre Konferansı kararlarına uyduğunu açıklaması gerektiğine işaret eden El Salih,”İran, Esed’in yönetimi devretmesi başta olmak üzere, Esed’de desteğini sonlandırması, Suriye içindeki mezhepçi milislerini çekmesini açıklamalı. Tüm bunları yerine getirdikten sonra İran’ın Cenevre’ye katılıp katılmamasını görüşebiliriz” ifadelerin kullandı.

RADİKAL GRUPLAR ESED YÖNETİMİNE HİZMET EDİYOR

Suriye’de terör grupları olduğu ve Esed’in devam etmesi yönünde batılı ülkelerde bir görüş oluştuğu yönündeki iddiaları değerlendiren El Salih, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hizbullah olmak üzere, Irak, Lübnan gibi bir çok ülkeden gelip Esed’in yanında savaşan grupların olduğunu söyledi.
Aynı şeklide Suriye’deki radikal terörist grupların Esed yönetimi ile bağlantılı olduklarına inandığını ifade eden Sözcü Salih,”Örneğin Irak – Şam İslam Devleti grubunun yaptığı açıklamalar ve eylemlere baktığımızda bunların Esed yönetimi ile bağlantılı olduklarını görürüz. Bunların içinde saf ve samimi olanlar olsa da genel anlamda bu grup Esed yönetimini destekliyor. Fransa’da Hıristiyanları korumak için toplantı gerçekleştirdikleri sırada ki Hıristiyanlar bizim kardeşimiz onların korumasını biz sağlarız. Onların koruması için bir toplantıya ihtiyaçları yok. Ancak aynı gün, Irak- Şam İslam Devleti Hıristiyanlara ve kiliselere saldırılar gerçekleştirdi. Onlar bu eylemleri Hıristiyanlar ile ilgili korku mesajı vermeye çalıştılar. Aynı şekilde bazı ülkelerden Özgür Suriye Ordusu’na silah temini için anlaşma imzalayacağımız bir günde söz konusu bu grup El Kaide’ye bağlı olduğu yönünde bildiri yayınladı. Tüm bu stratejik adımların Suriye devrimini bitirmeye yönelik gerçekleştirilen hamleler olduğu ortaya çıktı.“ şeklinde konuştu.

Salih, Suriye halkının Esed yönetiminden endişe ettikleri gibi Irak- Şam İslam Devleti gibi radikal gruplardan endişe etme başladıklarını kaydetti. El Salih, Esed yönetiminin devrilmesinden sonra tüm bu tehlikeleri kolaylıkla atlatacaklarına inandığını söyledi.

RUSYA ESED YÖNETİMİNE BASKI KURABİLİR

Rusların Esed yönetimi üzerinde baskı kurabileceğini kimyasal silahları teslim etmesiyle ispatladıklarını ifade eden Sözcü El Salih, “Rusya Esed yönetimini masaya oturtarak daha fazla taviz vermesini sağlayabilir. Bu ister Cenevre Konferansı’nda olsun ister daha sonra olsun. Herkes şunu çok iyi biliyor ki 200 binden fazla insanın ölümünden sorumlu Esed yönetiminin hiçbir siyasi çözümün bir parçası olamaz. Suriye halkının bu kadar insanı katleden bir şahsın çözümde yeri olmadığını söylemeye hakları var. Esed’in adil bir şekilde yargılanması lazım. Ardından da darağacına gönderilmesi gerekir. “ ifadelerini kullandı.

SMDK’nın Cenevre Konferansı’na katılıp katılmamak konusunda 5-6 Ocak’ta toplanacaklarını ifade eden El Salih, katılma konusunda çok da umutlu olmadığını sözlerine ekledi.




CİHAN

Yorumlar