Suriye'de kimyasal silah kullanımı nihai raporu BM'ye teslim edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’de kullanılan kimyasal silahlar ile ilgili araştırma yapan BM heyetinin hazırladığı raporu misyonun başkanı olan Prof.

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de kimyasal silah kullanımı nihai raporu BM'ye teslim edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’de kullanılan kimyasal silahlar ile ilgili araştırma yapan BM heyetinin hazırladığı raporu misyonun başkanı olan Prof. Dr. Ake Sellström’den teslim aldı.

Sellström’ün, raporunu kendisine teslim ederken gazetecilere kısa bir değerlendirmede bulunan Ban, ‘‘BM’nin Suriye’de Kimyasal Silahların Kullanımı İddialarını Soruşturma ekibi başkanı Prof. Ake Sellström’den nihai raporu aldım.’’ dedi.

Prof. Ake Sellström, BM ile birlikte Kimyasal Sillahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Dünya Sağlık Ögrütü (WHO) temsilcilerinin de bulunduğu misyona başanlık ediyor. Raporu kabulünde Ban, henüz içerik hakkında bilgisi olmadığı, ancak Sellström’ün kendisini bilgilendireceğini kaydetti.

Ban, raporu ile ilgili Cuma günü BM Genel Kurulu’nu, Pazartesi ise BM Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendireceğini söyledi. Raporun yakında BM’nin internet sitesinde yayınlanacağını da aktaran Ban, Prof. Sellström ve ekibine yapmış oldukları cesur çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Sellström ile uzman ekibinin profesyonel bir şekilde görevlerini yerine getirirken birçok tehlikeyi atlatığına işaret eden Ban, Suriye’de ilk kimyasal silah kullanıldığı iddialarının geçtiğimiz mart ayında yapıldığını hatırlattı. Ban, Suriye hükümetinin kimyasal silahlara sahip olduğu ancak Kimyasal Silahlar Konvansiyon Anlaşması'na geçtiğimiz aylarda imza attığını hatırlattı. Ban, bu kapsamda BM ve OPCW heyetinin bu ülkede kimyasal silahların imhasına nezaret ettiğini söyledi.

Genel Sekreter, BM genel merkezinde Sellström’ü kabulünde kimyasal silahların kullanımının insanlık ve uluslararası hukukun ihlali olduğunun altını çizdi. Ban, ‘‘Bu korkunç silahların sadece Suriye’de değil, dünyanın her yerinde ortadan kaldırılması için ihtiyatlı davranmalıyız.’’ diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar