Suriye Uçakları Yine Sınırda

Suriye, havadan 4 ayda 42 defa taciz etti.

Google Haberlere Abone ol
Suriye Uçakları Yine Sınırda

Suriye'ye ait MİG-23 savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal ettiği için F-16'lar tarafından füzeyle düşürülmesinin yankıları sürerken, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Suriye'nin uçak ve helikopterlerle yaptığı taciz 4 ayda 42'yi buldu.

22 Haziran 2012'de bir Türk F-4'ün Akdeniz açıklarında Suriye tarafından vurularak düşürülmesi sonucu 'Angajman kuralları'nı yeniden belirleyen Türkiye, güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde Suriye'den gelen her türlü askeri unsuru tehdit sayacağını ve bunu da şartlar oluşması halinde uygulayacağını deklare etmişti. 

16 EYLÜL'DE HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

Türkiye, duyurduğu bu angajman kurallarında ne kadar ciddi olduğunu hava sahasında ilk olarak 16 Eylül 2013'te gösterdi. Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin güneyinden Türkiye'ye yaklaşan M-17 helikopter için kalkan F-16'lar, helikopteri Türkiye sınırına yaklaştığını belirtip geri dönmesi konusunda uyardı, ancak helikopter Türkiye tarafına 2 kilometre geçerek sınırı ihlal edince düşürüldü. 

42 DEFA 55 HAVA ARACIYLA TACİZ ETTİ

Türkiye, helikopteri düşürerek Suriye'ye ait hava araçlarının sınırı ihlal etmelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğini açıkça göstermesine rağmen, Suriye Türkiye'yi hava araçlarıyla taciz etmeye devam etti. Bu taciz son 4 ayda giderek arttı ve MIG-21, MIG-23, SU-24 uçakları ve MI-17 helikopterleriyle sınıra yaklaşarak defalarca Türkiye'yi taciz etti. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki verilere göre Suriye'ye sınırı olan illerden biri olan Hatay tarafından 24 Kasım 2013-24 Mart 2014 tarihleri arasında Suriye hava araçları 42 defa sınıra yaklaşarak Türkiye'yi taciz etti. Bu sınır tacizlerinin bazılarında 2, bazılarında ise 3 hava aracı yer aldı. Toplam da 55 hava aracının sınıra yaklaştığı bu dönemde Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'lar sınıra yönlendirilerek uçakları uyarıldı, 'Sınırımıza yaklaşıyorsunuz, geri dönün' uyarısı yapıldı.

33 DEFA FÜZE RADAR SİSTEMİYLE TACİZ ETTİ

Suriye, hava araçlarının dışında füze sistemleriyle de Türkiye'yi taciz etti. Türkiye-Suriye Hudut Hattı'nda devriye uçuşu yapan Türk F-16'lar, Suriye'de konuşlu SA-2, SA-5, SA-17, SA-22 füze sistemleri tarafından radarları kilitlenerek taciz defalarca taciz edildi. Son 4 ayda füze sistemleri, 33 defa Türk hava sahasında uçan F-16'lara radarını kilitledi ve toplamda 11 dakika 40 saniye bu kilidi muhafaza ederek taciz etti. Bu tacizlerden en uzunu 1 Ocak'ta oldu. Hava devriye görevi uçuşu yapan 2 F-16 uçağı Hatay üzerindeyken, Suriye'de konuşlu füze sistemleri tarafından toplam 5 dakika 10 saniye süre ile 8 kez radar kilidi muhafaza edilerek taciz edildi.

SON TACİZİNDE DÜŞÜRÜLDÜ

Suriye'nin gerek havadan gerekse de karadan sürdürdüğü bu tacizlerin sonuncusu dün saat 13.01'de meydana geldi. Suriye'ye ait 2 MİG-23 savaş uçağı Türkiye sınırına yaklaşınca F-16'lar yine sınıra yönlendirildi. 2 F-16, Suriye uçaklarını takibe alarak 'Sınırımıza yaklaşıyorsunuz, geri dönün' diye uyardı. Pilotlardan biri bu uyarıyı dikkate alıp geri dönerken, diğeri saat 13.13'te Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki Çamlı Tepe Karakolu'nun üzerinden Türkiye'ye girerek sınır ihlali yaptı. Havada devriye görevi yapan F-16'lardan biri, angajman kurallarını uygulayarak füze ile Suriye uçağını düşürdü.

SURİYE UÇAKLARI YİNE SINIRDA

Dün yaşanan bu olayın ardından Suriye'ye ait uçakları bugün yine Türkiye'ye yakın bölgelerde uçtu. Saat 10.00 sıralarında Suriye'ye ait bir uçağın Türkiye sınırına yakın bir bölgede uçtuğu görüldü.

Yorumlar