Suriye'nin Haseke ilindeki rejim-PYD çatışması

Ağır silahların kullanıldığı çatışma nedeniyle halk güvenli yerlere kaçıyor.

Google Haberlere Abone ol
Suriye'nin Haseke ilindeki rejim-PYD çatışması
Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD ile Beşşar Esed rejimi arasındaki çatışmalar devam ederken siviller güvenli yerlere sığınmaya çalışıyor.

Şam yönetimine bağlı güçler ile PYD çatışmaları, 4'üncü gününde ağır silahlarla sürdürüyor.

Kentin doğusunda yer alan Aziziye, güneydeki Gavran, Meşfo ve Merşe semtlerinde devam eden çatışmalarda tank, dokça, havan topu kullanıyor. PYD, Kobani'den (Ayn el Arap) Haseke'ye takviye birlikler de gönderdi.

Elektrik ve suyun kesik olduğu Haseke'de halk, çatışma bölgelerinden güvenli gördükleri Kamışlı ilçesi ile Derbesiye ve Amude beldelerine kaçıyor.

Rejim ordusu, dün Haseke'de PYD'nin kontrolündeki mahalleleri savaş uçakları ve toplarla hedef almış, saldırıda 5'i sivil 6 kişi ölmüştü. PYD güçleri saldırıya Haseke merkezindeki rejim karargahlarını havan toplarıyla vurarak karşılık vermişti.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana rejim ve PYD arasında, Halep'in kuzeyinde, PYD kontrolündeki Şeyh Maksud'da, Haseke'de petrol alanlarında ve kontrol noktalarında birkaç kez günübirlik çatışmalar meydana gelmişti. Esed rejimi, bu alanları PYD'nin hakimiyetine bırakarak güçlerini diğer bölgelere kaydırmıştı.

Esed rejimi ve PYD, Suriye'nin kuzeyindeki Haseke ilini ve Kamışlı ilçesini birlikte yönetiyor. PYD rejime vergi verirken, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya devam ediyor. Esed rejimine bağlı memurlar 2011 öncesinde olduğu gibi işlerini sürdürüyor. Haseke'deki bazı işyerlerinin vergileri, PYD ve rejim arasında paylaşılıyor. Çoğu zaman rejimin ve PYD'nin kolluk güçleri kentte müşterek devriye yapıyor. Haseke'nin kuzeydoğusunda PYD kontrolündeki Rümeylan petrol sahasının PYD ve rejim tarafından birlikte korunduğu, çıkarılan petrolün bir kısmının rejime verildiği biliniyor.

Yorumlar