Sürgündeki Ahıskalılar, haklarını Avrupa Konseyi'nde arıyor

Sovyet Rusya’nın 70 yıl önce Orta Asya steplerine sürdüğü 126 bin Ahıska Türkü, o günden beri geri dönüş mücadelesi veriyor.

Google Haberlere Abone ol
Sürgündeki Ahıskalılar, haklarını Avrupa Konseyi'nde arıyor

Sovyet Rusya’nın 70 yıl önce Orta Asya steplerine sürdüğü 126 bin Ahıska Türkü, o günden beri geri dönüş mücadelesi veriyor. Gürcistan, 1999 yılında Avrupa Konseyi'ne verdiği taahhüde rağmen henüz Ahıska Türklerinin vatandaş olarak geri dönüşüne kapıyı açmadı.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATUB) Başkan Yardımcısı Burhan Özkoşar, dünyanın 10 ülkesine dağılmış Ahıska Türklerinin haklarını aramak ve savunmak üzere kurulmuş bir çatı kuruluş oluşturduklarını ve haklarını en demokratik yollarla aradıklarını ifade ediyor.

1944 yılında Sovyet Rusya tarafından haksız yere, hiçbir suçu olmadan Orta Asya sürülen 126 bin Ahıska Türkü o günden beri vatana dönmek için mücadelelerini devam ettiriyor. 1966 yılında resmen başlatılan vatana dönüş çabasının 2010 yılında kurulan Dünya Ahıska Türkleri Birliği'yle devam ettiğini söyleyen Özkoşar, "Avrupa Konseyi bizim için önemli çünkü Gürcistan Avrupa Konseyi'ne üyelik başvurusu yaptığı dönemde Ahıska Türklerinin vatana dönmesiyle alakalı bir taahhütte bulundu. 2011 yılına kadar bu taahhüttü yerine getirmesi gerekiyordu. Bugün 2014 yılı olmasına rağmen bu sözünü yerine getirmemiştir. Ahıska Türkleri henüz vatanına dönememiştir.” dedi. Bu sebeple Avrupa Konseyi'nde görüşmelerde bulunduklarını ve AKPM başkanı Anne Brasseur ile görüştüklerini ve isteklerini dile getirdikleri ifade etti.

Türk delegasyonu başından beri kendilerini destekledikleri ve yönlendirdiklerini söyleyen Özkoşar “Gürcistan 2007’de “20. Yüzyılın 40’lı Yıllarında Eski Sovyetler Birliği Tarafından Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinden Zorla Sürgün Edilen İnsanların Geri Dönüşü Hakkında Kanunu” çıkarmıştır. 10 ülkeye dağılmış 560 bin Ahıska Türklerinden kısa süre içerisinde 15 bin başvuru oldu. 15 bin dosya demek 15 bin aile demek. Bu dosyalardan 5 bin 841', kabul edilmiş 2 bin civarında dosyayı da Rusça olduğu gerekçesi ile kabul edilmemiştir. Sonuç olarak yaklaşık bin 500 kişiye yurda dönüş statüsü verildi. Ancak bu statüler vatandaşlığa dönüştürülmedi. Bizim isteklerimizden birisi de bu yurda dönüş haklarının vatandaşlığa dönüştürülmesiydi, bunu AKPM başkanına da ilettik. Kendi ailesinin de sürgün edildiği için bizi çok iyi anladığını ifade etti. Bu konuda bir rapor hazırlıyor raporunda da bizim görüşlerimize yer vereceğini ifade etti.” dedi.

AİLE BİRLİĞİNİN KORUNMASI ESAS OLMALI

Gürcistan'ın bu süre içinde sadece 7 Ahıska Türküne vatandaşlık verdiği belirtildi. Uluslararası örgütlerin bu soruna daha ciddi eğilmesi beklediklerini, Gürcistan’ın, yapılan başvurular incelenirken evrensel bir insan hakkı olan “aile birliğinin korunması” ilkesini gözetmesini bekledikleri isteyen Özkoşar, "Eşleri yahut çocukları ayıracak şekilde geri dönüş statüsü verebilmektedir. Geri dönüş başvuruları değerlendirilirken aile birliğinin korunması esas olmalıdır.” dedi. Geri dönüşte en önemli isteklerinin sürgün edildikleri yere geri dönmek olduğunu belirten Özkoşar, bunun dışında bir yer gösterildiği takdirde bunun Ahıska Türklerinin taleplerini asla ve asla karşılamayacağını ve bir hak iadesi olarak görülmeyeceğini söyledi. CİHAN

Yorumlar