Sultan Alparslan’ın kayıp mezarı aranıyor

Selçuklu sultanlarından Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması için uzun süredir gündemde olan çalışmalar hız kazandı.

Google Haberlere Abone ol
Sultan Alparslan’ın kayıp mezarı aranıyor

Selçuklu sultanlarından Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması için uzun süredir gündemde olan çalışmalar hız kazandı. Bir dönem Büyük Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış olan Türkmenistan’ın Merv kentinde sürdürülen çalışmayı, Türk ve Türkmen bilimadamları ortaklaşa sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'la imzaladığı anlaşma çerçevesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı'nca geçtiğimiz Ağustos ayında başlatılan çalışmaların ilk etabı tamamlandı.

Malazgirt Zaferi'nden sonra 1072 yılındaki Buhara seferinde bir esir tarafından şehit edilen Alparslan'ın, vasiyeti üzerine babası Çağrı Bey'in mezarının yanına defnedildiği tahmin ediliyor. 1221 yılındaki Moğol istilasında kaybolduğu ifade edilen mezarın yeri, yaklaşık 800 yıldır bilinmiyor.

Arama çalışmalarında son teknolojik cihazlar kullanılıyor. Şu anda kalıntılardan oluşan bölgenin fotoğraflarını çıkarma çalışmaları insansız hava aracıyla sürdürülürken, elde edilen bilgiler, haritalandırma çalışması için bilgisayarlara aktarılıyor. Yeraltını 12,5 metreye kadar görüntüleyebilen hassas radarlarla yerin altı taranıyor.

Çalışmalar, tespit edilen 5 ayrı noktada yoğunlaşırken, Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinden ve projenin Bilim Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ziya Kenan Bilici, bölgede bulunan Gavur Kale'nin merkezindeki Mescid-i Cuma'nın bunlardan birisi olduğunu kaydetti.

Burada Alparslan Kubbesi'nin arayışı içinde olduklarını belirten Bilici, bir diğer arama noktasının ise 11 ve 12. yüzyılda kentin merkezi olan Erk Kalesi olduğunu açıkladı.

2017 yılında tamamlanması öngörülen proje kapsamında, TİKA tarafından Sultan Alparslan'ın mezarının bulunduğu yerde büyük bir türbe inşa edilecek.


CİHAN

Yorumlar