Süleymaniye'de Kürtçe konuşan Davutoğlu alkış aldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın Süleymaniye şehrinde bu yıl ikincisi düzenlenen ve Ortadoğu'nun Davos'u olarak anılan Süleymaniye Forumu'na katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Süleymaniye'de Kürtçe konuşan Davutoğlu alkış aldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın Süleymaniye şehrinde bu yıl ikincisi düzenlenen ve Ortadoğu'nun Davos'u olarak anılan Süleymaniye Forumu'na katıldı.

Irak Amerikan Üniversitesi tarafından organize edilen foruma; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Süleymaniye Valisi Behroz Muhammed ile çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve akademisyen katıldı.

Konuşmasına Kürtçe, "Rojbaş" diyerek başlayan Ahmet Davutoğlu, ardından yine Kürtçe Almanya'da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye acil şifalar diledi. "Tercümeye gerek yok, bunlar benim kalbimden sizin kalbinize." diyen Davutoğlu'nun Kürtçe konuşması salonda büyük alkış aldı.

Davutoğlu "Bizim için iki kategori vardır; dostlarımız, potansiyel dostlarımız. Bizim nesil, Kürtler tehdittir' diye büyüdü. Kimse tehdit değil, herkes dosttur. Türkiye'de içeriden tehdit yoktur, Kürtler mi Türkler mi kazanacak, geçmişte kaldı. Omuz omuza beraber kazanırız. Savaşırsak, hep birlikte kaybederiz." dedi.
Davutoğlu konuşmasını şöyle devam etti,"Bağdat ve Erbil arasındaki sorunların çözümünü bekliyoruz. Türkiye bu konuda elinden geleni yapacak. Irak'ın bütünlüğüne yardımcı olacak. Avrupa'da sınır kalmadı, Ortadoğu'da da bunu görmek istiyoruz, Basra'dan İstanbul'a engel olmadan gelebilmeliyiz."

Neçirvan Barzani ise merkezi hükümetle yaşanan sorunlara değinerek, "Bağdat'tan şimdiye dek çok tehdit aldık, geri adım atmayacağız. Biz anayasaya aykırı bir şey yapmadık" dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de 10 yıl önce kimsenin böyle bir toplantıyı hayal bile edemediğini dile getirdi. Zabari," Leyla Zana mecliste Kürtçe konuşunca hapse girmişti. Bugün Davutoğlu Süleymaniye'de Kürtçe konuştu."

Forumda başta Irak'ın sorunları olmak üzere; petrol politikası, Türkiye-Irak-İran ilişkileri, Suriye'nin mevcut durumu ve geleceği, Ortadoğu'daki mezhepsel çatışmalar ve İran'daki değişim konuları ele alınacak. Forumda Türk gazeteciler ise Türkiye'de yaşanan iç ve dış sorunları ele alacak.



CİHAN

Yorumlar