Steinmeier, Türk-Alman Stratejik Diyaloğu için Türkiye’ye gidiyor

Steinmeier, Türk-Alman “Stratejik Diyaloğu” için Türkiye’ye gidiyorAlmanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türk- Alman Stratejik Diyaloğu için Türkiye’ye gidiyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek stratejik işbirliği toplantısının...

Google Haberlere Abone ol
Steinmeier, Türk-Alman Stratejik Diyaloğu için Türkiye’ye gidiyor

Steinmeier, Türk-Alman “Stratejik Diyaloğu” için Türkiye’ye gidiyor

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türk- Alman Stratejik Diyaloğu için Türkiye’ye gidiyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek stratejik işbirliği toplantısının en önemli gündem maddesini Suriye ve Irak’ta büyük bir tehdit oluşturan terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) oluşturacak.

Almanya ile Türkiye arasında geçen yıl hayata geçirilen Türk- Alman Stratejik Diyaloğu’nun ikincisi Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak. Türk- Alman ilişkilerini stratejik boyuta taşımak için eski Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle döneminde atılan adımı devam ettiren Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Türk- Alman Stratejik Diyaloğu toplantısının ikincisinin İstanbul’da yapılacağını söyleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Thomas Schäfer, Bakan Steinmeier’in bu zirve kapsamında Cuma ve Cumartesi günü İstanbul’da olacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek olan Steinmeier’in başta IŞİD terör örgütü, Suriye ve Irak’taki gelişmeler olmak üzere iki ülke ilişkilerini konuşacakları ifade edildi.

Irak’ta Türk Konsolosluğu çalışanlarını rehin alan IŞİD terör örgütünü uzun zamandır takip ettiklerini ve tehlikeyi hafife almadıklarını söyleyen Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye’deki iç savaşın Libya, Ürdün ve Irak’a sıçrama riskinin devamlı öngörüldüğünü ve tehlikenin Irak’a yayıldığını söyledi. IŞİD ile mücadelenin öncelikle Irak hükümetinin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Dr. Schäfer, Almanya’nın Türkiye başta olmak üzere Irak ve Suriye’ye komşu ülkeler, AB ve Amerika ile yakın temas halinde olduğunu kaydetti.

STRATEJİK DİYALOG DÖRT BAŞLIK ALTINDA TOPLANIYOR

Geçen yıl başlatılan Türk- Alman Stratejik Diyalog dört ana başlık altında yürütülüyor. Bunlar; "ikili ilişkiler, uluslararası güvenlik ve terör, uluslararası ve bölgesel konular ile Avrupa ortaklığı."

Yılda en az bir defa iki ülkenin bakanların katımlıyla gerçekleştirilen toplantıda iki ülkenin bakanlık bürokratları çalışma grupları oluşturarak birkaç kez bir araya gelerek konuları görüşüyor.

İstanbul’daki Türk- Alman Stratejik Diyaloğu’nun en önemli gündem maddesi İŞİD olmakla birlikte iki ülke bakanlarının, Türk vatandaşlarına vize uygulaması, Almanya’daki Türklerin sorunları, terörle mücadelede işbirliği ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini görüşmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar