Steinmeier: Orta Doğu'da çatışmaya derhal son verilmeli

Almanya Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, İsrail ve Hamas'ı soğukkanlı davranmaya davet ederek, çatışmanın derhal durdurulmasını istedi. Krizden çıkış için bölgenin akıllı ve soğukkanlı davranan bir koalisyona ihtiyacı olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
Steinmeier: Orta Doğu'da çatışmaya derhal son verilmeli

Almanya Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, İsrail ve Hamas'ı soğukkanlı davranmaya davet ederek, çatışmanın derhal durdurulmasını istedi. Krizden çıkış için bölgenin akıllı ve soğukkanlı davranan bir koalisyona ihtiyacı olduğunu söyleyen Steinmeier, çatışmalardan dolayı devamlı olarak iki taraftan da suçsuz insanların zarar gördüğünü ifade etti. İsrail'in Gazze'ye saldırması sonrası şiddetin büyüyebileceği endişesi taşıyan Alman Dışişleri Bakanı, “Eğer çatışma durdurulmazsa nerede duracağı öngörülemez.“ diyerek uyardı.

Bugün iki günlük Orta Doğu gezisine çıkacak olan Dışişleri Bakanı, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek. Çatışmaların sonlanması için Almanya'nın arabulucu olabileceği ifade ediliyor. Bild am Sonntag'a konuşan Steinmeier, “Ölenlerin sayısı dayanılamaz derecede yüksek, sivil vatandaşların yaralanması ki çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor, son derece üzüntü verici.“ dedi.

Hamas'a da “Füze saldırılarına son ver“ çağrısında bulunan Alman Dışişleri Bakanı, İsrail köylerine ve şehirlerine yönelik füze saldırılarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Taraflara askeri seçenekten uzak durmalarını tavsiye eden Steinmeier, askeri çatışmanın süreci kontrol dışına çıkaracağı uyarısında bulundu.

ÖZDEMİR: ŞİDDETİN TIRMANMASI DERHAL DURDURULMALI

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de taraflara “Şiddeti sonlandırın“ çağrısında bulundu. Özdemir, “İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın barış görüşmelerini bölmesi ve barış şansını zora sokması üzüntü verici. Çatışmadan dolayı iki taraftan insanlar zarar görüyor. Özellikle Gazze şeridinde korumasız Filistinli halk daha çok zarar görüyor. Karşılıklı saldırı savaşı büyütme tehlikesini beraberinde getiriyor. ”dedi.

Hamas‘ın sivil insanlara yönelik füze saldırıları, kaçırma eylemleri, öldürme ve tehditlerinin karşı koyma araçları olamayacağını söyleyen Özdemir, İsrail'in de kendi halkının korurken Filistinli sivil halka karşı da sorumlu davranması gerektiğini belirtti. Askeri yöntemin İsrail halkının güvenliğini uzun vadede sağlamayacağını ifade eden Yeşiller Eşbaşkanı Özdemir, İsrail'in Gazze'ye yönelik uluslararası çözüm yollarını araştırması gerektiğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar