Stefan Füle: Geride bıraktığımız altı ay oldukça zorlu geçti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, 17 Aralık sürecinden sonraki gelişmeleri kast ederek, “Geride bıraktığımız altı ay oldukça zorlu geçti.” dedi. AB Komisyonu'nun Genişleme...

Google Haberlere Abone ol
Stefan Füle: Geride bıraktığımız altı ay oldukça zorlu geçti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, 17 Aralık sürecinden sonraki gelişmeleri kast ederek, “Geride bıraktığımız altı ay oldukça zorlu geçti.” dedi.

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Ankara’daki temaslarının ardından basın toplantısında gündeme dair sorulara cevap verdi. Kıbrıs’la ilgili bir soru üzerine, Türkiye’nin bu alanda yapıcı yaklaşımını övdüklerini ifade eden Füle, görüşmelerin kararlı bir şekilde kapsamlı çözüm noktasında umut beslediğini söyledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmesine dair, Türkiye’nin AB’ye aday ülke olduğunu hatırlattığını söyleyen Füle, çıkartılacak kanunların AB müktesebatı ile uyumsuz olmaması çağrısında bulundu.

Aday ülkelerden beklentinin, çıkartılan her türlü mevzuatta ülkeyi AB’ye yaklaştırmak olduğunu vurgulayan Stefan Füle, Türkiye’nin egemen bir devlet olduğunu ifade ederek, “Biz ‘bu kanun iyidir veya kötüdür’ diyecek durumda değiliz. Türkiye kendi kanunlarını çıkartma yetkisi ve egemenliğine sahip bir ülkedir.” dedi. Ama kendilerinin de Komisyon olarak bir yükümlüğü olduğunu ifade eden Füle, bu tarz mevzuat çalışmalarının AB müktesebatı ile uyumlu olup olmadığını değerlendirmek olduğunu vurguladı.

FÜLE: GERİDE BIRAKTIĞIMIZ ALTI AY OLDUKÇA ZORLU GEÇTİ

AK Parti’nin yerel seçimleri kazanması ile Türk vatandaşların AB üyeliğine desteği konusunda herhangi bir bağlantı olmadığını kaydeden Stefan Füle, Türkiye’deki heyecan kaybının farklı bazı sebeplere dayandığını söyledi. Füle, “Geçen yıl sonu itibariyle gerekli momentumu yarattığımızı düşündük. Yani katılım müzakerelerini tekrar rayına oturtacak bir momentumu başlattığımızı düşündük. Ama sonra, geride bıraktığımız altı ay oldukça zorlu geçti.” şeklinde konuştu.

"TOPLUMDAKİ KUTUPLAŞMANIN ENGELLENMESİ İÇİN TEDBİR ALINMALI"

Cadı avı başlatıldığının sorulması üzerine ise AB Komisyon Üyesi Füle, “Ben buraya mevcut duruma bizi getiren konuların aşamaları yetkililerle tartışmak için gelmedim. Bu ziyaretim vesilesi ile beraber çalıştığımız muhataplarımızla yetkililerin değişik meselelerle uğraşırken, seçmiş oldukları yol ve yöntemlerin Avrupalı yöntem olmasına dair konuları görüşmek üzere geldim. Bazen sıra dışı olaylarla Avrupa dışı yollarla mücadele edilmesi gerekmez. Yani sıra dışı olaylarla ifade özgürlüğü pahasına, erklerin ayrılığı pahasına mücadele etmek gerekmez. Bunları söylemek için geldim. Toplum içinde kutuplaşmanın engellenmesi için tedbirlerin alınması gerekir.” dedi.

FÜLE: BAŞBAKAN ERDOĞAN’LA BİR DAHAKİ SEFER GÖRÜŞECEĞİM

Başbakan Erdoğan’un kendisine ikinci seferdir randevu verip vermediğinin sorulması üzerine Stefan Füle, “Bu ziyaretim sırasında ne yazık ki Başbakan’la randevu talep edeceğimiz bir zamanlamam yoktu. Bu hatamı önümüzdeki sefer telafi ederim.” diyerek, Erdoğan-Füle görüşmesinin gerçekleşmemesinin sebebinin kendisine ait olduğunu söyledi.

CİHAN

Yorumlar