“SSS Gorch Fock”’un Türk kökenli subayı

Alman Deniz Kuvvetleri'nin en bilinen gemisi olan, görkemli eğitim yelkenlisi ''SSS Gorch Fock'' gemisinde Türk kökenli Deniz Yzb. Ömer Duran (33), genç bahriyeliler yetiştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
“SSS Gorch Fock”’un Türk kökenli subayı


 Deniz Alb. Nils Brandt kumandasındaki, 220 mürettebatlı gemide en üst rütbeli üçüncü subay konumundaki Kırşehirli Ömer Duran, 7 yaşında ailesiyle beraber Almanya'ya gelerek Stuttgart kentine taşındı. Oto tamircisi gurbetçi babanın oğlu olan Duran, Alman vatandaşı olduktan sonra Alman Ordusu'ndaki askerlik görevini denizciliğe olan hayranlığından dolayı bahriyeli olarak yapma kararı aldı.

 KORSAN AVINDA GÖREV ALDI

Stralsund kentindeki Deniz Kuvvetleri Yüksek Okulu'nda öğrenim görmeye başlayan Ömer Duran, "Temel eğitimden sonra çeşitli firkateynlerde görev yaptım. Afrika Boynuzu'nda korsanlara karşı güvenliği sağlayan Alman Deniz Kuvvetleri gücünde yer aldım. Amerika dışında, gitmediğim bölge kalmadı diyebilirim. NATO tatbikatları ve uluslararası görevler çerçevesinde oluşturulan ortak filolarda Türk Deniz Kuvvetleri'nden arkadaşlarla ortak çalıştık" dedi. Uzun süre firkateynlerde görev yaptıktan sonra deniz erlerinin ilk eğitimlerini aldıkları "SSS Gorch Fock"a üst rütbeli eğitim subayı olarak atandığını söyleyen Ömer Duran, "Deniz Kuvvetleri'ne yeni katılan arkadaşlarımızı gemideki eğitimle en iyi şekilde gelecek görevlere hazırlıyoruz. Çağımızın savaş gemileri çok modern ve teknoloji dolu. Ancak genç arkadaşlarımız denizciliğin temellerini ve geleneğini en iyi şekilde bu görkemli yelkenli de öğreniyorlar" ifadesinde bulundu.


 "ALMANYA'DA TÜRK KÖKENLİLERİN ARTIK HER ALANDA YER ALMASI ARTIK BİR REALİTE"

 1958'de Hamburg'daki Blohm&Voss Tersanesi'nde kurulan 82 metre uzunluğundaki "SSS Gorch Fock" uzun bir aradan sonra geldiği Hamburg limanında ilgi odağı oldu. Gemide verilen resepsiyona Hamburg Eyalet Parlamentosu Başkanı Carola Veit başta olmak üzere birçok siyasetçi katıldı. Resepsiyona eşi Hüseyin Yılmaz ile katılan Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Güngör Yılmaz, kaptan Nils Brandt ve Ömer Duran ile sohbet etti. Ömer Duran, Alman Deniz Kuvvetleri'ne girme öyküsünü anlatırken, "Göçmen kökenliler artık Almanya toplumunun ayrılmaz bir parçası. Bu ülke bizim de vatanımız. Dolayısıyla toplumun her alanında yer almamız kadar normal bir şey olamaz. Nasıl Almanya Milli Takımı'nda bir Mesut Özil'ler, siyasetinde Güngör Yılmaz'lar, Cem Özdemir'ler, sanatında Feridun Zaimoğlu'ları ve Fatih Akın'ları varsa, ordusunda, Deniz Kuvvetleri'nde de Ömer Duran'lar var. Bu Almanya'nın çok kültürlü ve renkli toplum gerçeğinin bir realitesidir" dedi.


 

 

Yorumlar