Srebrenitsa Anneleri, Hollanda mahkemesinin kararından memnun değil

Hollanda devletine karşı dava açan Srebrenitsa Anneleri derneği, Lahey'deki mahkemenin bugün verdiği karardan tatmin olmadı.BM Barış Gücü kapsamında görev yapan Hollanda askerleri, kendilerine sığınan 300 Müslüman erkeği Bosnalı Sırplara...

Google Haberlere Abone ol
Srebrenitsa Anneleri, Hollanda mahkemesinin kararından memnun değil

Hollanda devletine karşı dava açan Srebrenitsa Anneleri derneği, Lahey'deki mahkemenin bugün verdiği karardan tatmin olmadı.

BM Barış Gücü kapsamında görev yapan Hollanda askerleri, kendilerine sığınan 300 Müslüman erkeği Bosnalı Sırplara teslim etmişti. Mahkeme, 1995'teki Srebrenitsa soykırımında 300 Müslüman erkeğin katledilmesinden Hollanda devletinin sorumlu olduğuna karar vermişti.

Srebrenitsa Anneleri, 2007 yılında Hollanda'daki Lahey Bölge Mahkemesinde 8 binden fazla Srebrenitsalı şehidin ölümü için Hollanda devleti aleyhine dava açmıştı. Derneğin avukatı Semir Guzin, katledilen Müslümanların mahkeme tarafından 'kamp içindekiler', 'kamp dışındakiler' ve 'ormana kaçanlar' olarak üç gruba ayırdığını belirterek, Hollandalı askerlerin kampına gelenlerin Sırplara teslim edilmesinin suç olduğuna karar verildiğini ifade etti. Guzin, mahkemenin taleplerine kısmen cevap verdiğini söyledi.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç ise mahkeme kararın yetersiz olduğunu söyledi ve hukuk mücadelesini sürdüreceklerini dile getirdi. Subaşiç, "Burada durmayacağız, gerekirse Strasbourg'a (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne) kadar devam edeceğiz. Mahkeme kararıyla memnun değilim, o nedenle mücadelemize devam ediyoruz. Hollanda devleti bir gurubun ölümü için sorumlu, diğer gurubun ölümü için sorumlu değil. Böyle bir şey olmaz!" dedi.

Srebrenitsa Anneleri dernek başkanı Hatice Mehmetoviç ise mahkeme kararın 'skandal' olarak nitelendirdi. Mehmetoviç, "Kampın dışında öldüren insanları da önemli değil mi, onların değeri yok mu? Onları için sorumlu olacak olan yok mu?" diye sordu.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç de kararın kabul edilmez olduğunu söyledi. Durakoviç, "Hollandalı askerler Srebrenitsa'daki bütün vatandaşların korumakla görevli idi. Sadece kendi askeri kampında olanları değil." dedi.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Durakoviç, 1995 yılındaki soykırım sırasında 16 yaşındaydı ve orman içindeki kaçış yollarını kullanarak, binlerce insanın katledildiği 'ölüm yürüyüşü'nde hayatta kalmayı başarmıştı. CİHAN

Yorumlar