Spindelegger: Erdoğan’ın geleceği dönemde hiçbir tartışmayı dayatmak istemiyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 19-20 Haziran tarihlerinde yapacağı Viyana ziyareti Avusturya’daki iç gündem tartışmalarına konu oldu. Avusturya’da Türkçe dersinin lise bitirme sınavlarınında (matura) ikinci yabancı dil olarak seçilebilmesi...

Google Haberlere Abone ol
Spindelegger: Erdoğan’ın geleceği dönemde hiçbir tartışmayı dayatmak istemiyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 19-20 Haziran tarihlerinde yapacağı Viyana ziyareti Avusturya’daki iç gündem tartışmalarına konu oldu.

Avusturya’da Türkçe dersinin lise bitirme sınavlarınında (matura) ikinci yabancı dil olarak seçilebilmesi konusunda olumlu gelişmeler yaşanırken konuya ilişki soruları cevaplayan Başbakan Yardımcısı Michael Spindelegger, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemize geleceği dönemde hiçbir tartışmayı dayatmak istemiyorum." dedi.

Avusturya’da Lehçe ve Çince gibi diller lise bitirme dalı olarak seçilebilirken, 300 bin Türkiye kökenlinin yaşadığı ülkede Türkçe dili seçilemiyor. Konuya ilişkin Uyum, Eğitim ve İçişleri Bakanları ayrı ayrı olumu görüş bildirirken aşırı sağ partiden tepkiler geldi.

Türkçenin ‘matura’ dili olarak seçilmesi durumunda hali hazırda okullarda belli bir talebe sayısına ulaşıldığında açılan Türkçe derslerinin kalitesinin ve derse ilginin artması bekleniyor. Uzun süredir tartışılan ve ilk kez koalisyondaki iki partinin de olumlu baktığı Türkçe dalında lise bitirme sınavı gerçekleşirse, bakanlık tarafından Türkçe müfredat hazırlanacak.

Başbakan Erdoğan'ın Viyana'da binlerce kişinin katılacağı programı kamuoyunda yoğun tartışma konusu olurken ve bazı gazeteler de konuya ilişkin anketler düzenleniyor. CİHAN

Yorumlar