Sözde Ermeni Soykırımı'na Kanadalı Türklerden protesto

Kanada’da yaşayan Türkler, protesto için toplanan Ermenilere sessiz kalmamak adına, sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Kanada Parlamento binası önünde gösteri yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Sözde Ermeni Soykırımı'na Kanadalı Türklerden protesto

Kanada’da yaşayan Türkler, protesto için toplanan Ermenilere sessiz kalmamak adına, sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Kanada Parlamento binası önünde gösteri yaptı.

Ermeniler, her yıl 1915 olaylarının yıldönümü olarak anılan 24 Nisan’da Kanada Parlamentosu önünde toplanıp basın açıklaması yaparak, oradan Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği’ne yürüyor.

Bu yıl ise sivil toplum kuruluşları tarafından 2.si düzenlenen organizasyonla, Toronto, Montreal ve Ottawa’dan bine yakın Türk karşıt eylem için bir araya geldi.

Ermenileri arşivlerini açmaya davet eden Türkler, açılan pankartlarda Birleşmiş Milletler’in sözde soykırımı iki kez reddettiğinin altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti Ottava Büyükelçiliği yetkilisi, 2002 yılında ilk kez senatoda kabul edilen sözde Ermeni Soykırımı’nın, 2004 yılında da Avam Kamarası’nda tanındığını ifade etti. İki yıl sonra iktidara gelen Stephen Harper, hükümet düzeyinde bir açıklama ile tanıma kararına destek vermişti. Liberal Parti hükümeti ise 2002 ve 2004’te alınan bu kararı devlet bazında desteklemediklerini belirtti.

2012’den bu yana Türkiye-Kanada cephesinde yeniden göreceli bir iyileşmenin başladığını kaydeden yetkili, Kanada hükümetinin de sık sık Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediğini beyan etmesi ve bunun için somut adımlar atmasının, Türk tarafında olumlu karşılandığını kaydetti.

Daha önce Kanada’da şehit edilen Türk albayı için bir şehitlik yapılmasına hükümetin izin vermesini ise bir jest olarak gördüklerini belirten elçilik yetkilisi, Kanada devletinin daha önce açıklama yaparak kabul ettiği sözde Ermeni Soykırımı’nın şuan hiçbir resmi sitede yayınlanmayıp Ermenilere mektup seviyesine düşürüldüğünü belirtti.

Kanada’da yaşayan Türklerin ve sivil toplum kuruluşlarının konuya sahip çıkmalarının kendilerini sevindirdiğini belirten yetkili, tek yanlı ithamların bir yana bırakılarak meselenin uzmanlarca incelenip, arşivlerin açılmasını ümit ettiklerini söyledi.

Yapılan protestoda, Azeri ve Uygur Türklerinin kendi ülke bayraklarıyla Türklere destek vermesi ise gözlerden kaçmadı. Gösteri olaysız bir şekilde sona erdi.


CİHAN

Yorumlar