Sosyal medyada büyük algı operasyonu

IŞİD Kontrolu altındaki Tel Abyad'a PKK'nın Suriye kolu PYD Tarafından başlatılan ve sonrasında onbinlerce insanın kısa zaman içinde Türkiye'ye göç etmesiyle sonuçlanan operasyonla birlikte Sosyal medyada yine bir algı çalışması başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Sosyal medyada büyük algı operasyonu
IŞİD'in Kobani'ye saldırmasıyla beraber açılan yüzlerce twitter hesabı ve sosyal medya üzerinden yürütülen operasyon amaçlı proje hesaplar, şu günlerde bir anda 'Türkmen' hassasiyetiyle karşımıza çıkıyor.
'Suriye Türkmenleri' olarak açılan hesap, duyarsızlıkla suçladığı Türkiye'ye, “niye Türkmenleri kabul etmiyorsunuz”, “sınırları Türkmenlere açın” çağrısı yapıyor.
Algı oluşturmak amaçlı atılan twitlerde, 'yeter artık sesimizi duyun', 'ölüyoruz kapıları açın', 'PKK bizi savunuyor, siz niye almıyorsunuz' şeklinde ilginç paylaşımlar göze çarpıyor.
Hesabı ilginç kılansa, atılan tweetleri paylaşan hesapların çoğunun 'PKK' sempatizanı olması. Takipçi profilleri incelendiğinde açılan hesapların ve atılan tweetlerin 'operasyon' amaçlı kullanıldığı kolayca anlaşılıyor. Sözde 'Türkmenler' tarafından atılan tweetlerde Türkiye Hükümetine karşı sitem edilirken, PKK'ya teşekkürler ediliyor.


Peki Tel Abyad'da aslında ne oluyor ?
Cephe Suvvar Tel Abyad Komutanı Ömer Dede, olanı şöyle özetliyor; 'Rasulayn, Derbesiye ve Kamışlı hattında şu an YPG hâkim. Irak Kürt bölgesine açılan Yarubiye kapısı da kendi kontrollerinde. Afrin ve Aynel Arap (Kobani) yine YPG’nin ilan ettiği özerk kantonlar arasında. Şu an tek sorun arada kalan ve ele geçirmek üzere oldukları Tel Abyad. Şayet Tel Abyad'da hakimiyet sağlarlarsa tek parça ve oldukça büyük bir toprak üzerinde egemenliklerini ilan edecekler. Sonraki hedefleri Cerablus ve Çobanbey üzerinden Azez’i de ele geçirip Afrin bağlantısını kurmak olacak. Sonrasında geriye sadece Suriye Kürdistanı'nı ilan etmek kalacak. Bu projenin yüzde 70’lik kısmı tamamlandı, geriye kalan kısmını ise çok fazla sorun yaşamadan tamamlayacaklarına inanıyorlar.'
IŞİD'in sistematik bir şekilde 'vurularak' çekildiği Tel Abyad'a PYD'nin hakim olması ve Afrin'e kadar uzanan bölgeyi kontrol altına alması, aynı zamanda Kuzey Irak Petrollerinin Türkiye harici alternatif bir güzergâh üzerinden akışının sağlanması ve bu şekilde Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle ilişkileri üzerinden elde ettiği avantajın elinden alınması olarak da yorumlanıyor.  PYD'nin bölgeyi ele geçirmesi durumunda, Akçakale sınır kapısını kontrol altına alması ve Suriye - Türkiye sınırı arasında yer alan  Türkiye'nin bağlantı yollarını da ele geçireceği biliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 'Tel Abyad’ta Araplar ile Türkmenlerin hedef alındığı gibi bir hava var. Bölgeden 15 bin Arap ve Türkmen Türkiye tarafına geçti, boşalan yerlere PYD ve PKK yerleştiriliyor. Bu pek hayra alamet değil. Zira bu, sınırımızı tehdit edebilecek bir yapı oluşmasına yol açılması demek. Bu konudaki hassasiyetlerimizi herkes görmeli.' demişti.
Haber Seyret

Yorumlar