Sosyal Demokrat Parti'de koalisyon oylamasına yoğun ilgi

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyeleri, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile yapılan Büyük Koalisyon Anlaşması’nın oylanmasına yoğun ilgi gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Sosyal Demokrat Parti'de koalisyon oylamasına yoğun ilgi

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyeleri, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile yapılan Büyük Koalisyon Anlaşması’nın oylanmasına yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 475 bin üyenin 300 bini oylamaya katıldı. Parti yönetimi bu gece sona erecek oylamadan ‘evet’ çıkacağı beklentisinde olsa da, sandıktan olumsuz sonuç çıkma ihtimali göz ardı edilmiyor.

SPD ile imzalanan Büyük Koalisyon Anlaşması’nı CDU/CSU onaylamıştı. Şimdi ise SPD üyelerinin reylerini hangi yönde kullandığı merak ediliyor.

Yaklaşık 475 bin SPD’li ‘evet’ veya ‘hayır’ oyunu gece yarısına kadar kullanabilecek. Cuma günü tüm mektuplar ‘Station Berlin’ binasına getirilip noter gözetiminde açılmaya başlayacak. Oylamanın sonuçlarının ise Cumartesi günü duyurulması bekleniyor.

SPD yönetimi oylamanın sonucunun bağlayıcı olması için en az yüzde 20’lik katılım şartı koymuştu. Alman haber ajansı dpa’nın parti çevresinden edindiği bilgilere göre bu oylamaya 300 binin üzerinde üye katıldı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel başta olmak üzere parti yönetimi tabanın yoğun ilgi gösterdiği mektuplu oylamadan ‘evet’ çıkacağı beklentisinde.

Ancak partinin gençlik kolları Jusos, geçen haftaki kurultayda net bir şekilde Büyük Koalisyon’a ‘hayır’ dedi. Bu bakımdan sandıktan olumsuz bir sonuç çıkması da göz ardı edilmiyor. Gabriel, facebook hesabında, “Parti üyelerinin oylaması SPD’yi güçlendirmek adına harika bir program.” diye açıklamada bulundu.

Ancak bu mektuplu oylamanın SPD’ye pahalıya mal olduğu belirtiliyor. Reklam, sayım, lojistik ve üyeleri ‘evet’ demeleri için ikna etmek için yapılan 32 konferans için 1,6 milyon Euro’nun üzerinde harcama yapıldı.

BAKANLIK PAYLAŞIMI PAZAR GÜNÜ

SPD tabanının, Birlik partileri ile imzalanan koalisyon sözleşmesini onaylaması durumunda bakanlık paylaşımı başlayacak. Toplam 14 bakanlığın şöyle paylaşılması bekleniyor: CDU’dan Başbakanlık Dairesi Başkanı ve beş bakan, CSU’dan üç ve SPD’den 6 bakan. Pazar günü saat 11’de SPD yönetimi, saat 17’de CDU yönetimi Berlin’de; CSU yönetimi ise Münih’te toplanacak.

Bu toplantılardan sonra kimin hangi bakanlığa talip olacağı ve nasıl paylaşılacağı konusunun netlik kazanması bekleniyor. SPD’nin muhafazakar kanadı Federal Maliye Bakanlığı’nda ısrar etse de bu bakanlığın CDU’da kalacağı düşünülüyor. SPD’de bakanlık paylaşımı şöyle tahmin ediliyor: SPD Başkanı Gabriel- Ekonomi ve Enerji Bakanı, Meclis Grubu Başkanı Frank-WalterSteinmeier- Dışişleri Bakanı, Thomas Oppermann- İçişleri veya Adalet Bakanı, Manuela Schwesig- Aile Bakanı, Genel Sekreter Andrea Nahles- Çalışma ve Sosyal Bakanı, Barbara Hendricks- Kalkınma Bakanı. CDU’lu Maria Böhmer’in hükümetin uyum sorumlusu olarak görevine devam etmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar