“Somali’nin geleceği için çalışıyoruz”

Ülkede devam eden iç savaş nedeniyle patlamaların ve silah seslerinin dinmediği Somali’nin başkenti Mogadişu’da faaliyet gösteren Bedir Türk Lisesi Müdürü Bilal Köse, bu ülkenin geleceği için çalıştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
“Somali’nin geleceği için çalışıyoruz”

Ülkede devam eden iç savaş nedeniyle patlamaların ve silah seslerinin dinmediği Somali’nin başkenti Mogadişu’da faaliyet gösteren Bedir Türk Lisesi Müdürü Bilal Köse, bu ülkenin geleceği için çalıştıklarını söyledi.

Başkent Mogadişu’da Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Köse: “Bir ülkenin geleceği adına yapılabilecek en güzel yatırım eğitim yatırımıdır. İnanıyoruz ki Somali en kısa zamanda o eski günlerine dönüş yapacak. “ dedi.

İç karışıklık nedeniyle 4 milyona yakın Somalili'nin yurt dışına gitmek zorunda kaldığı bir bu ülkede eğitim faaliyeti başlatan gönüllü öğretmenler, her kesimden takdir alıyor.

HİNT OKYANUSU MANZARALI
Bedir Türk Lisesi, patlama ve silah seslerinin dinmek bilmediği Somali’nin başkenti Mogadişu’da Hint Okyanusu manzaralı bir tepenin başına kurulmuş.
İnsanların adeta kaçmak istediği ülkede en zor durumlarda Somali halkını yanında olmayı tercih eden fedakar Türk öğretmenleri yerli ve Mısırlı öğretmenlerle birlikte Somalili gençlere en kaliteli eğitimi vermeye çalışıyor.
Cuma ve cumartesinin tatil olduğu ülkede öğrenciler pazar günü ders başı yapıyor. Okul müdürü Köse, hafta başında okul önünde toplanan öğrencilere önce uyarılarda bulunuyor ve ardından daha çok ders çalışmalarını istiyor. Müdürlerini pür dikkat dinleyen öğrenciler sınıflara girmeden önce Somali ve Türkiye milli marşını okuyor.

DERS:TÜRKİYE’Yİ TANIYALIM

Daha sonra sırayla sınıflara giren öğrenciler Türkiye’den getirilen ikişerli sıralara oturarak dersin başlamasını bekliyor. Somalili öğrenciler, sınıfa giren Türkçe öğretmenleri Mustafa Akay’ı ayağa kalkarak karşılıyor. Yapılan yoklamadan sonra derse geçiliyor. Dersin konusu Türkiye’yi tanıtma olunca öğretmen Akay, Türkiye konulu parçayı okuyup Somalili öğrencilere detaylı bilgi veriyor.
Okulun bir diğer sınıfında ise Mısırlı öğretmen Hasan Mustafa öğrencilere Arapça dersi veriyor. Dil bilgisi konulu derste öğrenciler Mısırlı hocalarında detayları öğreniyor.

Öğrencilerin genellikle daha çok sevdiği bilgisayar sınıfında ise ayrı bir telaş ve heyecan yaşanıyor. Bilgisayarlarla donatılan sınıfa gelen Somalili öğrenciler hayatlarında hiç görmedikleri bilgisayarları kurcalamakta ve ilk kez tanıştıkları akıllı tahtada ders anlatan hocaları Zafer Yılmaz’ı ilgiyle dinlemekte.
Okul ziyareti sırasında Cihan’a konuşan 10.sınıf öğrencilerinden Mahmut Hasanhacı: ”Diyecek bir şey yok ama Türkiye’yi çok seviyoruz. Allah razı olsun. Teşekkür ediyoruz. Yaşasın Somali Türkiye kardeşliği.” diyor.

HALI SAHADA TOP OYNUYORLAR
Okul içinde bunlar olurken dışarda ise kimi öğrenciler gruplar halinde hayatlarında ilk defa gördükleri halı sahada top koşturmanın keyfini yaşıyor. Yıllardır değil bir halı saha, asfalt yol bile göremeyen Somali öğrenciler, halı sahada top oynamanın keyfini yaşıyor.

ÖĞRENCİ SAYISI KISA SÜREDE ARTMIŞ
Okul Müdürü Köse, önce okul hakında bilgi veriyor: “2011 yılında Türkiye’deki hayırseverlerin Somali’ye yapmış oldukları yardımlar neticesinde eğitim ve öğretime başladık. 2011 yılında 40 öğrenciyle eğitim öğretim faaliyetlerine başladık. Somali halkının teveccühü ve okulumuzdaki öğrencilerin göstermiş oldukları başarılar neticesinde şu anda 250 öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin tamamı yatılı.”
61 dönümlük bir arazide faaliyet gösteren okulda 14’ü Türkiye’den ve 2’si Mısır’dan olmak üzere 22 öğretmen görev yapıyor.
Okulda çok sağlam bir ‘öğretmen-öğrenci-veli’ işbirliği olduğuna dikkat çeken Köse, başkentteki korkutucu boyutlara ulaşan güvenlik risklerine rağmen geçen sene velilerin yüzde 50’sinin evine giderek ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.

SOMALİ PARLAK ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK
Konuşmasının devamında bir ülkenin geleceği adına yapılabilecek en güzel yatırımın eğitime yatırımı olduğuna dikkat çeken Köse, “İnanıyoruz ki en kısa zamanda Somali o eski günlerine bir dönüş yapacak. Somalinin geleceği için çalışıyoruz. Hep beraber tüm öğretmenlerimizle, buradaki esnaflarımızla, ailelerimizle ve doktorlarımızla Somali için çalışmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Somali’de faaliyet gösteren Nil Eğitim Kurumları’na ait ülkenin en kapsamlı eğitim kampüsünde, dört katlı 700 öğrenci kapasiteli okul binası, yurt, 150 kişilik konferans salonu, kapalı spor salonu, Somali’nin tek halı sahası, cami, yemekhane, 6 dairelik iki öğretmen lojmanı, 60 kişilik misafirhane, kafeterya ve kantin bulunuyor.
Bu arada kompleksteki ek bina ve tadilat çalışmaları ise aralıksız sürüyor. Kompleks yakın zamanda Türkiyeli uzmanlarca yapılacak yeni bir mizanpaj düzenlemesiyle çok daha farklı bir görünüm kazanacak.

CİHAN

Yorumlar