Somalili çocuğun hikayesine Romanya’dan altın madalya

Romanya’daki Türk eğitimcilerin organize ettiği uluslararası bilgisayar projeleri yarışmasında Somali Bedir Lisesi öğrencisi birinci oldu. Mohamed Haji’nin hazırladığı kısa film, öksüz ve yetim bir çocuğun, rüzgarın önüne bıraktığı...

Google Haberlere Abone ol
Somalili çocuğun hikayesine Romanya’dan altın madalya

Romanya’daki Türk eğitimcilerin organize ettiği uluslararası bilgisayar projeleri yarışmasında Somali Bedir Lisesi öğrencisi birinci oldu. Mohamed Haji’nin hazırladığı kısa film, öksüz ve yetim bir çocuğun, rüzgarın önüne bıraktığı Türk okulu broşürüyle değişen hayatını anlatıyor. Aynı yarışmada, Arnavutluk Cumhurbaşkanı'nın kızı Fiyona Nişani de altın madalya kazandı. 19 projeyle temsil edilen Türkiye’nin yüz akı ise kazanılan 2 altın madalyayla Samanyolu Ertuğrul Gazi Koleji oldu.

43 ülkeden 500’ün üzerinde genç yeteneğin birbirinden ilginç projelerle yarıştığı Romanya’nın başkenti Bükreş’teki bilişim yarışması ödül töreniyle sona erdi. Bu yıl 12.’si düzenlenen yarışmada, programlama, donanım kontrolü, bilgisayarda sanat, kısa film ve robot kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu.

Yarışmanın mutlak birincisi Somali’den Mohamed Haji oldu. Bedir Türk Lisesi öğrencisi Haji’nin kısa film dalındaki projesi, gerçek hayat hikayesini anlatıyor. Filmde, yaşanan savaş sonrası kaybettiği babasının ‘Eğitimini asla yarıda bakma’ vasiyetiyle arayış içindeyken Somali’deki Türk okullarıyla tanışan bir genci anlatıyor. Film kahramanının halen üniversitede okuduğunu anlatan Mohamed Haji, madalya sevincini, "Buraya geçen sene gelmek istemiştim ancak sınavlarım dolayısıyla gelememiştim. Altın madalya kazandığım için çok mutluyum. Hiç bu kadar mutlu olmamıştım." sözleriyle anlattı.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Faik Nişani’nin kızı Fiyona Nişani, kısa film kategorisinde altın madalya kazanan isim oldu. ‘Çocuğun sevgisi’ isimli kısa filmde, aile içi anlaşmazlığa çocuğun getirdiği ilginç çözümü konu ediniyor.

ROBOT YARIŞMALARI NEFES KESTİ

Romanya’daki Türk okullarının organize ettiği yarışmada, Eskişehir’de faaliyet gösteren Samanyolu Ertuğrul Gazi Koleji örnek bir başarıya imza attı. Okul öğrencileri, 2 kategoride altın madalya kazandı. Bilgisayarda sanat kategorisinde Ömer Durukan Öztürk’ün ‘Ecofuture’ isimli projesiyle, Mehmet Burak Kaslı ve Yasir Öz’ün hazırladığı ‘akıncı’ isimli robot altın madalya elde etti.

Bu yıl 12. kez düzenlenen İnfomatrix yarışmalarında en heyecan veren kategori robotlar oldu. Sumo güreşiyle birbirini alt eden ve sabit çizgide yarışan robotlar nefesleri kesti. Robot dalındaki yarışmalar, Romanyalı ve Meksikalı öğrencilerin rekabetine sahne oldu. Romanyalı genç bilişimciler 41 projeyle altın madalyalara el koydu. Meksikalı yarışmacılardan 17’si altın madalya sevinci yaşadı. Bükreş’teki bilişim olimpiyatlarında Romanya, 51 madalyayla genel sıralamada birinci oldu. Toplamda 32 madalya alan Türkiye, üçüncü sırada yer aldı. CİHAN

Yorumlar