Somali'de bombaların gölgesinde Türkçe müzik ziyafeti

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bomba seslerinin eksik olmadığı bir ortamda faaliyetlerini sürdüren Bedir Türk Lisesi'nin öğrencileri, müzikteki performanslarıyla göz dolduruyor.

Google Haberlere Abone ol
Somali'de bombaların gölgesinde Türkçe müzik ziyafeti

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bomba seslerinin eksik olmadığı bir ortamda faaliyetlerini sürdüren Bedir Türk Lisesi'nin öğrencileri, müzikteki performanslarıyla göz dolduruyor. Birbirinden farklı Türkçe parçalarını başarıyla seslendiren Somalili öğrenciler, Türk sanatçıları aratmıyor.

Silah ve patlama seslerinin eksik olmadığı ülkede, eğitimlerine devam eden Somalili öğrenciler, seslendirdikleri Türkçe parçalarla profesyonel sanatçılara taş çıkartıyor. Ülkelerinin zorlu bir süreçten geçtiği bir dönemde, kendilerine sunulan eğitim imkânlarının büyük bir nimet olduğunun farkında olan öğrenciler, var güçleriyle bu imkanlardan en iyi şekilde faydalanmaya gayret ediyor.

Ülke şartlarının çok daha üstünde dünya standartlarında eğitim veren bir mekânda eğitimlerine devam eden öğrenciler, bir taraftan da Türkçe müziğiyle yakından ilgileniyor. Sınıfta yerlerini alan öğrenciler, önce dersi anlatan İngilizce öğretmenlerini dikkatlice dinliyorlar. Daha sonra, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) müzikteki yeteneklerini sergileyen öğrenciler adeta hoş bir müzik ziyafeti sunuyor Anadoludan kilometrelerce uzaktaki Somali diyarında.

Başkent Mogadişu'da Anadolu havası estiren müzik ziyafeti, 11. sınıf öğrencilerinden Ahmet Abdureşid İsmail’in seslendirdiği "Saçlarından bir tel aldım haberin var mı?" parçasıyla başlıyor. Okulun 11. sınıf öğrencilerinden Abdullah Muhammed Muhiddin ise ‘Kara tren’ parçasıyla bu mini müzik şölenine ortak oluyor. Abdurrezak Mahmut Bekir ise daha da öteye giderek Türkiye’de alıştığımız potpori ile katılıyor bu mini müzik ziyafetine. Alkışlarla hareketlenen sınıfta Ahmet Abdureşid İsmail, bu sefer ‘Gümüş Kemer Belinde’ parçasını seslendiriyor. Abdullah Muhammed ise ikinci parçasında İbrahim Tatlıses’in sesinde alıştığımız ‘Gülüm Benim’ parçasını söylüyor. Müzikteki başarısıyla okulda nam yapan Ahmet İsmail, daha sonra ‘Ellerini Çekip Benden’ parçasını okuyor.

Sesiyle gelecek vadeden Ahmet İsmail, istikrarlı ve huzurlu günleri arayan Mogadişu’daki müzik ziyafetinin finalinde bu sefer işi büyütüyor ve fon müziği eşliğinde sahne alıyor. İsmail, harabe binada “İtirazım var” diyerek Hint Okyanusu kenarındaki Bedir Türk Lisesi’nde bize merhum Müslüm Gürsesi hatırlatıyor.

Yıllardır silah sesi ve kan dökmenin dinmediği ülkede üç yıldır faaliyet gösteren Bedir Türk Lisesi, gözlerini harabe halindeki bir ülkede açmış bağrı yanık Somali öğrencilerinin geleceğe açılan aydınlık kapısı olmaya devam ediyor.

Duygularını dile getiren ve öğrencilere müzikte yardımcı olan Türkçe öğretmeni Veysi Öter, öğrencilerinin özellikle Türk müziğine olan ilgileri ve Türkçe parçaları bu denli başarıyla yorumlamalarını şaşkınlıkla karşıladığını söylüyor. Öter, “Buraya ilk geldiğimde öğrencilerin akıllı ve zeki olduklarını hissetmiştim. İstiklal marşını verdim bir günde ezberlediler. Şarkı verdim; üç günde ezberlediler. Hakikaten Türk insanın söyleyemeyeceği şarkıları rahat rahat söyleyebiliyorlar. Kabiliyetleri iyi.” dedi. CİHAN

Yorumlar