Sofya'da kurulan panayırda Ortaçağ kültürü tanıtıldı

Sofya'da Ortaçağ kültürünü tanıtma amacıyla düzenlenen panayırda, 11 ilâ 14. yüzyıllarda yaşayan Bizans, Bulgaristan ve Doğu topraklarındaki toplumlar ve hayat tarzları canlandırıldı. Modvs Vivendy adlı organizasyon tarafından kurulan...

Google Haberlere Abone ol
Sofya'da kurulan panayırda Ortaçağ kültürü tanıtıldı

Sofya'da Ortaçağ kültürünü tanıtma amacıyla düzenlenen panayırda, 11 ilâ 14. yüzyıllarda yaşayan Bizans, Bulgaristan ve Doğu topraklarındaki toplumlar ve hayat tarzları canlandırıldı. Modvs Vivendy adlı organizasyon tarafından kurulan panayırda, orijinal kostümleriyle seyirci karşısına çıkan şövalyeler, eskiden savaşların nasıl yapıldığını gösterdi.

Ziyaretçi akınına uğrayan panayırda, Ortaçağ'da silah çeşitleri ve teknikleri anlatıldı; eskiden savaşların zannedildiği gibi saatlerce sürmediği, tarafların mola için anlatıştığı ve yemek yeyip güç toplamak için geri çekildikleri aktarıldı.

Panayırda elle zırh örme geleneği ilgi topladı. Sadece iki penseyle yapılan zırhlar, savaşçılara giydirildi. Miğfer ve kılıç gibi farklı savaş aletlerinin tanıtıldığı seminerden sonra isteyenler yayla ok attı.

Panayırda Kaz tüyüyle yazı yazma ve kitap oluşturma da sergilendi. Eski yazılara göre canlandırılan kemer örme sanatı kalabalığın dikkatini çekti. Diktörgen kartona bağlı ipliklerle uygulanan zanaatta istenenen desen ve renge göre kartonlar hareket ettirilip kemer örülüyor.

Gün boyunca ortaçağ müziği ile eğlenen izleyiciler gayda, def ve davul gibi aletlerle verilen konsere yoğun ilgi gösterdi.

Asırlar önce insaların nasıl vakit geçirdikleri Viking satrancı gibi oyunlarla sergilenirken, ortaçağın yemek kültürü de tanıtıldı. Diyetisyen Petya Georgieva, İbn Sina gibi tıp alimlerin verdiği bilgiler doğrultusunda zinde bir vücut için tavsiyelerde bulundu.

Georgieva, "Ortaçağ'da sağlıklı beslenme denge üzerine kuruluymuş. Eskiden insan karakter üzerinde etkili olan hava, su, toprak ve ateş gibi 4 unsurun varlığı söz konusuymuş. Sağlıklı bir beslenme de bu gruplara göre yapılıyormuş. Örneğin karakterinde çok sinirli olan birinin kuru yemekler tüketerek dengeyi sağlaması gerekiyormuş." ifadelerini kullandı.

Programda Kuman Türkleri ve Tapınak şövalyeleri gibi ortaçağ askerlerinin canlı olarak sergilediği savaş sahnesi, seyircilerden yoğun alkış aldı. CİHAN

Yorumlar