Snowden’dan Berlin’e kötü haber

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Almanya’da yaptığı izlemeleri araştırmak için başkent Berlin’deki Federal Meclis bünyesinde kurulan araştırma komisyonuna Moskova’dan kötü haber geldi.NSA dinlemelerini ortaya çıkaran ve ABD’den...

Google Haberlere Abone ol
Snowden’dan Berlin’e kötü haber

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Almanya’da yaptığı izlemeleri araştırmak için başkent Berlin’deki Federal Meclis bünyesinde kurulan araştırma komisyonuna Moskova’dan kötü haber geldi.

NSA dinlemelerini ortaya çıkaran ve ABD’den kaçarak Rusya’ya sağınan CIA eski ajanı Edward Snowden, Berlin’deki araştırma komisyonuna “video konferans” yöntemiyle ifade vermek istemediğini söyledi.

Snowden’ın Alman avukatı tarafından yapılan açıklamada böyle bir yöntemin müvekkili tarafından kabul görmediği vurgulandı.

Federal Meclis NSA Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg, Focus Online’a verdiği beyanatta, “Snowden’ın video görüntüleme yöntemiyle ifadesine alamadığımıza yazık oldu. Halbuki Avrupa Parlamentosu’na bu yöntem ile konuşmuştu.” dedi.

Sensburg, Snowden’dan gelen bu açıklamadan sonra eski ajanın şahitliğine başvurmak için önlerindeki seçenekleri gözden geçireceklerini söyledi.

Federal Meclis bünyesinde kurulan komisyonun muhalefet partili üyeleri eski CIA ajanının Almanya’ya getirilmesini ve kendisinin Berlin’de dinlenilmesini istiyor.

Özellikle BND’ye mensup bir Alman ajanın ABD’ye kösbeklik yaptığının ortaya çıkmasından sonra Yeşiller Partisi, buna misilleme olarak Snowden’a Almanya’da sığınma hakkı tanınmasında ısrar ediyor.

Ancak Birlik Partileri ve Sosyal Demokrat Parti'nin oluşturduğu hükümet cephesi Washington’u kızdırmamak için bu teklife sıcak bakmıyor.

Eski CIA ajanı Snowden, NSA’in yaptığı küresel izlemeleri ortaya çıkarmış ve ardından da ülkesinden kaçarak Rusya’ya sığınmıştı. Snowdan, NSA’in Alman Başbakan Merkel’in cep telefonunu da dinlediğini açıklamıştı. Eski ajan halen Moskova’da bulunuyor. CİHAN

Yorumlar