SMDK Başkanı Carba: Suriye’de yabancı militan ve radikal örgüt istemiyoruz

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet el-Carba, Suriye’de hiçbir radikal örgüt ve yabancı militan istemediklerini söyledi. Bu örgütlerin ülkelerini terk etmelerini istediklerini dile getiren Carba, “Suriye’de...

Google Haberlere Abone ol
SMDK Başkanı Carba: Suriye’de yabancı militan ve radikal örgüt istemiyoruz

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet el-Carba, Suriye’de hiçbir radikal örgüt ve yabancı militan istemediklerini söyledi. Bu örgütlerin ülkelerini terk etmelerini istediklerini dile getiren Carba, “Suriye’de bir tek yabancı istemiyoruz. El Kaide, El Nusra Cephesi, Hizbullah, İran’ın paralı askerleri, Devrim Muhafızları hiçbirini istemiyoruz.” dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a gelen SMDK Başkanı Ahmet el-Carba, ABD Barış Enstitüsü'nde düzenlenen "Suriye Devrimi'nin Geleceği" başlıklı programda konuştu.

Konuşmasında Suriye’de bulunan radikal örgütlere geniş yer ayıran Ahmet el-Carba, bu örgütler ile mücadele halinde olduklarını vurguladı. Carba, “Tüm yabancı militanların Suriye’yi terk etmesini istiyoruz. Ekstrim ve terörizm aynı şeyler. İkisine de karşıyız ve ikisi ile de savaşıyoruz.” şeklinde konuştu. Suriye içindeki kimi grupların rejim yanlısı, kimilerinin ise rejim karşıtı olduğuna dikkat çeken SMDK Başkanı Ahmet el-Carba, “Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) Suriye rejimi ile hiç savaşmadı. Rejimin dostular. El Nusra Cephesi ise rejim ile savaşıyor. Ama iki grup da radikal. IŞİD El Kaide’nin en kötü çeşidi ve onlarla savaşıyoruz.” ifadelerini kullandı. Carba, El Nusra Cephesi'ni tanımadıklarını ve El Kaide’nin ideolojine karşı olduklarını sözlerine ekledi.

"SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN ÖNCELİK SAVAŞTA DENGENİN SAĞLANMASI"

Söz konusu meseleyi Birleşmiş Milletler’de de gündeme getirdiklerini dile getiren Ahmet el-Cabra, Suriye’de siyasi çözümden yana olduklarına vurgu yaptı. Rejimi siyasi çözümüne itmenin dengeli bir mücadelenin sağlaması halinde mümkün olacağına dikkat çekti. Bunun için daha fazla silaha ihtiyaçları olduğunu dile getiren Carba, “Bizim ana amacımız karışıklığı sona erdirmek. Ama bu nasıl olacak? Bir çok yoldan sona erdirilebilir. Ama en önemli yol saldırılara mukabele edilebilecek, bölgede kuvvetler arası dengeyi sağlayabilecek silaha sahip olmak. Bu genel bir siyasi çözüme vesile olacaktır.” diye konuştu.

SMDK Başkanı Carba, Suriye'de 10 milyon kişinin ülke içi ve ülke dışına çıkmak suretiyle yerlerinden edildiğini ve 200 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Krizin, Suriyelilerin üstesinden gelemeyeceği bir noktaya ulaştığını dile getiren Carba, “Allah aşkına hiç kendi insanlarını Scud füzeleri veya uçaklar ile bombalayan, kimyasal silahlar ile saldıran bir iktidar sahibi gördünüz mü? Biz tüm bunları gördük Suriye’de.” ifadelerini kullandı.

Washington’da ilk kez geldiğini dile getiren SMDK Başkanı Carba, Cenevre’de bulamadıkları siyasi çözümü Washington’da aradıklarını dile getirdi. Carba’nın ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de aralarında olduğu çok sayıda ABD’li üst düzey isimle görüşmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar