Slovenya'da eski başbakana hapis cezası onaylandı

Slovenya eski Başbakanı Janez Jansa zırhlı araç ihalesi için rüşvet almaktan suçlu bulunarak 2 yıl hapse mahkum edildi. Şu anda muhalefette olan Jansa, 2006 yılındaki rüşvet olayıyla ilgili geçtiğimiz yıl ceza almıştı. Jansa'nın başvurduğu...

Google Haberlere Abone ol
Slovenya'da eski başbakana hapis cezası onaylandı

Slovenya eski Başbakanı Janez Jansa zırhlı araç ihalesi için rüşvet almaktan suçlu bulunarak 2 yıl hapse mahkum edildi. Şu anda muhalefette olan Jansa, 2006 yılındaki rüşvet olayıyla ilgili geçtiğimiz yıl ceza almıştı. Jansa'nın başvurduğu yüksek mahkeme, cezayı onayladı. Aynı davada iki sanık daha 22'şer ay hapse mahkum edildi.

Janez Jansa, başbakan olduğu dönemde 135 zırhlı araç ihalesinin Finlandiya kamu şirketi Patria'ya verilmesi karşılığında söz konusu firmadan rüşvet almakla suçlanıyordu. Anlaşma daha sonra iptal olmuştu. Janez Jansa iddiaları reddediyordu.

2004-2008 yıllarında başbakanlık yapan Jansa, 2012 seçimlerinde yeninden iktidara gelmiş fakat yolsuzlukla mücadele komisyonunun 'artan gelirinin kaynağını açıklayamamakla' suçlanması üzerine hükümet 2013'ün Şubat ayında verilen gensoru ile düşürülmüştü.

Rüşvet skandalı ile ilgili Finlandiya'da 6 kişi hakkında soruşturma açılmıştı. Avusturya mahkemeleri ise olaya karışan bir vatandaşını cezalandırmıştı.

Slovenya'da Başbakan Alenka Bratusek'in merkez soldaki partisinin liderliğini kurultayda kaybetmesinin hemen ardından muhalefet liderinin de hapis cezasının onaylanması ülkede siyasi belirsizliği artırdı. Ülkede erken seçim konuşulmaya başlandı. CİHAN

Yorumlar