Siyah adam, beyaza öfkesini 'tiyatro dansı' ile gösteriyor

Dünyanın en şiddetli ırkçı (apartayt) uygulamalarına sahne olan Güney Afrika'da ayrımcılığa karşı öfke idari başkent Pretoria’da düzenlenen kültürel programlarla dünyaya hatırlatılıyor. Etkinliklere danslarıyla damga vuran Afrikalılar,...

Google Haberlere Abone ol
Siyah adam, beyaza öfkesini 'tiyatro dansı' ile gösteriyor

Dünyanın en şiddetli ırkçı (apartayt) uygulamalarına sahne olan Güney Afrika'da ayrımcılığa karşı öfke idari başkent Pretoria’da düzenlenen kültürel programlarla dünyaya hatırlatılıyor. Etkinliklere danslarıyla damga vuran Afrikalılar, beyazların zulmüne karşı öfkesini dans ederek gösteriyor.

Washington’dan sonra en fazla diplomatik temsilciliğe sahip olan Pretoria'da hemen her hafta Afrika kültürü tanıtılıyor. Fuar tarzında düzenlenen etkinliklere Kenya ve Sahraaltı Afrika ülkeleri katılırken, Kara Kıta’da varlığını her geçen gün artıran Çin gibi Uzakdoğu ülkeleri de stand açıyor. Hem Ortadoğu hem Afrika ülkesi olan tarihi ve medeniyeti zengin Mısır da Pretoria fuarlarının en çok ilgi çeken ülkelerinden.

PRETORIA’NIN KÜLTÜR KÖYLERİ

Irkçılığın en şiddetli yaşandığı ve günümüzde de beyazların çoğunlukta yaşadığı Pretoria'da 'Kara Miras Köyü' kültür etkinliklerinin yapıldığı meşhur mekanlardan. Ziyaretçiler, Kara Köy’ün girişinde Afrika dansları ile karşılandıktan sonra, standlarda Kara Kıta'nın geleneksel yaşamına ait birbirinden ilginç ürünleri görme şansını elde etti.

Zambiya standındaki el oyması ahşap oturma grubu çok ilgi çekerken, Kenya, Lesotho ve Zambiya standlarındaki eşyalar, yerli ve yabancılar tarafından uzun uzun incelendi.

Afrika’nın hediyelik eşyaları yanında binlerce yıldır doğada yaşayan insanlara şifa dağıtan bitkileri de fuar da ilgi gördü.

SİYAH ADAM BEYAZ’A ÖFKESİNİ SANATIYLA GÖSTERİYOR

Afrika kültüründe önemli bir yeri olan dans, sanıldığı gibi sadece eğlence ve mutluluk aracı değil. Siyahlar için dans hem sevinç, hüzün, heyecan ve aşk hem de zulme karşı öfkesini gösterme aracı.

Afrikalılar işini ya da Nelson Mandela gibi liderleri hayatını kaybettiğinde hüzünlerini dans ederek gösteriyor. Pretoria’da düzenlenen kültür fuarında da yaklaşık bir saat süren "dans tiyatrosuyla" da beyazların siyah adamın hayatında ne tür etkileri olduğu dramatize edildi.

Fuara katılan yerliler, bu tür gösterilerin günümüzde geleneklerini unutan genç nesiller için çok yararlı olduğunu söyledi.

Irkçı ayrımcılık, Nelson Mandela’nın 27 yıllık hapis mücadelesi sonucu 1994’te Demokratik Güney Afrika’yı kurması ile sona ermişti. CİHAN

Yorumlar