Sivastopol Rusya toprağı, Ukrayna’ya indirimli doğalgaz sona eriyor

Ukrayna Geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’nın indirimli doğalgaz anlaşmasını iptal ederek, doğalgaz fiyatlarını iki katına kadar çıkarmak istediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Sivastopol Rusya toprağı, Ukrayna’ya indirimli doğalgaz sona eriyor

Ukrayna Geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’nın indirimli doğalgaz anlaşmasını iptal ederek, doğalgaz fiyatlarını iki katına kadar çıkarmak istediğini söyledi. Böylece Rusya bin metreküp doğalgaz için Ukrayna’dan 500 dolar isteyecek.

Fiyatların artması ile doğalgaz alımını kesme ihtimalleri olmadığını ifade eden Yatsenyuk, “Maalesef doğalgaz alımını son yıllarda çeşitlendiremedik.” eleştirisinde bulundu.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verdiği bilgide 2010 Nisan ayında Harkov’da imzalanan ve her bin metreküp için 100 dolar indirim öngören anlaşmanın temeli kalmadığını söyledi. Medvedev’e göre Kiev, Moskova’ya ek 11 milyar dolar daha ödeme yapması gerekiyor. Rusya’nın 2017 sonrası için öngörülen askeri üslerle ilgili kira anlaşmasına ihtiyacı kalmadı.

Harkov’da imzalanan anlaşmaya göre Rusya’nın Sivastopol’da bulunan Karadeniz Filosu’na ait üs anlaşmasının 2017’de sona ermesinin ardından 25 yıl daha uzatılması ve Ukrayna’ya da indirimli doğalgaz verilmesini öngörüyordu. Rusya vergiyi sıfırlayarak indirimi sağlarken, bütçenin 11 milyar dolar vergi kaybına uğradığı belirtildi.

Bu kaybın Kiev yönetiminden talep edilmesinin hukuki olduğunu savunan Medvedev, “Anlaşmanın iptalinin ardından ön ödemeler geri alınabilir. Belge yok ve bizim ödememiz var. Ukraynalı ortaklarımız bu ödemenin hiçbir karşılığı olmadan yapıldığını düşünmemeli.” savunmasında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin de “Gerçekten bizim böyle bir zeminimiz var” karşılığını verdi. Putin herhangi bir aceleye gelmeden konunun Rusya Dışişleri Bakanlığı ile birlikte tartışılmasını ve analiz edilmesini, sonra da hükümete sunulmasını istedi.
CİHAN

Yorumlar