Sisi 2+2 görüşmeleri için Moskova’da

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi, Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Sisi 2+2 görüşmeleri için Moskova’da

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi, Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştiriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi'nde 2+2 görüşmelerine başladı.

Dörtlü görüşme öncesi iki ülke dışişleri bakanları ikili görüşme yaptı ve basına değerlendirmede bulundu. İki ülke dışişleri bakanları ikili ilişkiler ve uluslararası konuları masaya yatırdıklarını açıkladı.

2+2 formatında yapıcı bir çalışma yapıldığına değinen Lavrov, Mısır ve Rusya arasında bölgesel ve geniş uluslararası konularla ilgili işbirliğinin özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Rus bakan Mısır’la başta askeri teknolojik konular olmak üzere, ticaret, insani ve diğer konularda ilişkilerin ileriye taşınması için çalıştıklarını vurguladı. Lavrov, “Bugünkü görüşmelerimizin tüm alanlarda ilerleme sağlanmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.” temennisinde bulundu.

Görüşmelerin 2+2 formatta devam etmesinin uluslararası ve bölgesel sorunların çözümüne katkı sağlayacağına değinen Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi, “Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, uluslararası ve bölgesel konularda pek çok konuyu ele aldık. Biz tüm alanlardaki ilişkilerimizde ortak bir gelecek belirlemeyi ümit ediyoruz.” dedi.

Görüşmelere gün içinde iki ülke savunma bakanları da katılarak 2+2 formatında devam edilmesi planlanıyor. Savunma Bakanları da ayrıca ikili görüşmeler yapıyor.

Kommersant gazetesi, Moskova’nın Kahire ile 2 milyar dolarlık silah satışı ile ilgili anlaşma imzaladığı, ödemeyi de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yapacağını iddia etmişti. CİHAN

Yorumlar