Sırp topçusunun hedefindeki ünlü kütüphane binası 22 yıl sonra açıldı

Bosna-Hersek savaşında topçu ateşiyle kısmen yıkılan Saraybosna Kütüphanesi binasının tadilatı sona erdi. Binanın açılışı Nazilerin yenildiği ve Avrupa Günü olarak kutlanan 9 Mayıs'ya yapıldı.Açılış törenine Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlık...

Google Haberlere Abone ol
Sırp topçusunun hedefindeki ünlü kütüphane binası 22 yıl sonra açıldı

Bosna-Hersek savaşında topçu ateşiyle kısmen yıkılan Saraybosna Kütüphanesi binasının tadilatı sona erdi. Binanın açılışı Nazilerin yenildiği ve Avrupa Günü olarak kutlanan 9 Mayıs'ya yapıldı.

Açılış törenine Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlık Konseyi üyeleri Bakir İzzetbegoviç ve Zelyko Komşiç ile Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komşiç, Bosna İslami Birlik Reisi Hüseyin Kavazoviç Efendi, AB'nin Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko ile seçkin davetliler katıldı.

Kütüphanenin restorasyonuna savaşın bitmesinden bir yıl sonra 1996'da Avrupa Birliği'nin desteği ile başlanmış ve çalışmalarda Bosna-Hersekli mimar ve ustalar görev almıştı.

Törende konuşan Bakir İzzetbegoviç, faşizmin yenilgiye uğradığı 9 Mayıs gününün, hayatın ölüm üzerindeki galibiyetini simgelediğini belirterek, "Bu Saraybosna ve Bosna-Hersek için büyük bir günüdür. Bizim kütüphanelerimizi ateşe vermek isteyenlere, vatandaşlarımızı öldürmek isteyenlere, şehirlerimizi yıkmak isteyenlere şu mesajı vermek istiyoruz: Kütüphane binamıza bakın, savaştan önceki halinden daha güzel oldu!" dedi.

Bosna-Hersek Yüksek Temsilci Valentin İnzko ise kütüphane binasının, Doğu ve Batı'yı bir arada yansıttığını belirterek, Saraybosnalılar bu binaya büyük bir duygusal anlam yüklüyor. Auğustos 1992 yılında yapılan bombalanma ve ateşi kötü bir vandalizmi oldu ve o şekilde eski kıtanın entelektüel ve kültüren mirasın büyük bir simgesi alındı. Son yirmi yıl boyunca kütüphane ve diğer kurumların yenilenmesi için küresel çabaları yapıldı. Bu mirası da bugün iyi korumamız gerekiyor. Yıllar sonra yine iyilik ve güzellik kazandı." şeklinde konuştu.

Bu arada ülkenin farklı bölgelerinden gelen göstericiler, tören sırasında hükümeti protesto etti. Polis, göstericilerin köprüyü geçerek kütüphaneye yaklaşmasına izin vermedi. CİHAN

Yorumlar