Sınır Tanımayan Gazeteciler: Sınırdışı olayı yabancı gazetecilere gözdağı

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov'un, başbakanı eleştirdiği için sınırdışı edilmesini çok tehlikeli ve kabul edilemez bir karar olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol
Sınır Tanımayan Gazeteciler: Sınırdışı olayı yabancı gazetecilere gözdağı

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov'un, başbakanı eleştirdiği için sınırdışı edilmesini çok tehlikeli ve kabul edilemez bir karar olarak niteledi. Paris merkezli RSF'in Avrupa Direktörü Johann Bihr, "Mahir Zeynalov örneği, Hükümet tarafından sürekli hedef gösterilen yabancı gazeteciler için bir gözdağıdır. Zeynalov'a isnat edilen suçlamayla uygulanan yaptırım arasındaki orantısızlık endişe vericidir." ifadelerini kullandı.

RSF Avrupa Direktörü, "Türkiye'de yabancı gazeteciler sistematik olarak hükümet tarafından suçlanıyor ve hedef gösteriliyor. Yabancı bir gazeteci olan Zeynalov'un Today's Zaman için çalışması da daha ağır bir yaptırıma maruz kalmasına neden olmuş görünüyor." dedi. Yabancı gazetecilerin sınırdışı edilmesinin otoriter rejimlerde dahi nadir görülen bir uygulama olduğunu belirten Bihr, "Türkiye'de en son 1995 yılında Reuters muhabiri Aliza Marcus hakkında, PKK üzerine yaptığı haberler nedeniyle dava açılmış ve gazeteci ınır dışı edilmişti." şeklinde konuştu. RSF yetkilisi, son olarak İstanbul'da yaşayan Hollandalı gazeteci Bran Vermaulen'in de benzer bir yöntemle sınırdışı edilmek istendiğini hatırlattı.

Türkiye'de sansür girişimlerinin sistematik hale geldiğini savunan Bihr, "Hükümetin basın ve ifade özgürlüğünü hedef alan girişimlerini endişeyle izliyoruz. Zeynalov'un sınırdışı edilmesi son dönemde izlediğimiz, hatalar zincirinin bir parçası. Bu kararın internet kullanıcılarına kısıtlama imkanı tanıyan yasa tasarısının mecliste onaylanmasının hemen ardından gelmesi düşündürücü. Türkiye'de birçok haber sitesi de yakın zamanda kapatıldı." sözlerini kullandı.

Bihr, RSF olarak Hükümetin internette sansür ve takip yetkisini artıran tasarının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedilmesini beklediklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar