Singapur’la serbest ticaret anlaşması yolda

Uzakdoğu seyahatinin ikinci durağında Singapur'da temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Singapurlu mevkidaşı Lee Hsien Long ile bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Singapur’la serbest ticaret anlaşması yolda

Uzakdoğu seyahatinin ikinci durağında Singapur'da temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Singapurlu mevkidaşı Lee Hsien Long ile bir araya geldi. Türkiye ve Singapur arasında ‘terörle mücadelede işbirliği mutabakat zabtı’ imzalandı. Ayrıca serbest ticaret anlaşması için müzakerelerin başlamasına ve Türkiye’den Singapur’a uçak seferlerinin artırılmasına karar verildi.

Heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki başbakan, ülkeler arasındaki işbirliğinin gelişmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti. Singapur Başbakanı Long, Türk ekonomisindeki gelişmeye dikkat çekerken, “İki ülkenin refah seviyesi arttıkça karşılıklı ilişkilerimiz de gelişmiştir. Türkiye Uzakdoğu’ya ilgi duyuyor biz de Avrupa’ya. Türkiye ve Singapur, birbirleri için birer kapı olma özelliği taşıyabilir” değerlendirmesi yaptı. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda işbirliğini daha da geliştirme kararı aldıklarını belirtti. Ekonomi, finans ve terörle mücadele olmak üzere 3 alanda işbirliği kararı aldıklarını söyledi. Serbest ticaret anlaşması için iki ülke ekonomi bakanlarına talimat verildiğini, finansal işbirliği için de maliye bakanlarının düzenli temaslar kurması kararı aldıklarını bildirdi. Terörle mücadelede ortaklık için de, “İmzaladığımız bu mutabakat zabtı sayesinde iki ülke, halklarını gerçek bir tehdit olan uluslar arası terörden daha da korumuş olacaktır” dedi.

Başbakan Erdoğan da 18 yıl aradan Singapur’u ziyaret eden Türk başbakanı olmaktan memnun olduğunu ifade etti. İki ülke arasında terörle mücadele anlaşmasının çok büyük önem taşıdığını dile getirerek, “Çünkü dünya barışının en önemli tehdidi ne yazık ki terördür. Buna karşı tüm ulusların ortak mücadele kararlılığını ortaya koymaları lazım” diye konuştu. Türkiye ve Singapur’un stratejik konumları nedeniyle birbirleri için fırsat kapısı niteliğinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türkiye ve Singapur esasen birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır. Onun için Türk ve Singapurlu iş adamları üçüncü ülkelerde işbirliği yapma iradesini göstermelidir” çağrısı yaptı. Başbakan Erdoğan, Singapur’un Türkiye için Asya Pasifik’e açılma noktasında önemli bir partner olduğunu kaydetti. İki ülke ticaret hacminin de artırılması gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar