Singapur’daki güvenlik zirvesinde Çin, ABD ve Japonya polemiği

Çin, Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyalog Toplantısı adlı Asya-Pasifik bölgesi güvenlik zirvesindeki konuşmaları nedeniyle Japonya Başbakanı ve ABD Savunma Bakanı’na tepki gösterdi.Toplantıya, son günlerde Güney Çin Denizi’nde Çin...

Google Haberlere Abone ol
Singapur’daki güvenlik zirvesinde Çin, ABD ve Japonya polemiği

Çin, Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyalog Toplantısı adlı Asya-Pasifik bölgesi güvenlik zirvesindeki konuşmaları nedeniyle Japonya Başbakanı ve ABD Savunma Bakanı’na tepki gösterdi.

Toplantıya, son günlerde Güney Çin Denizi’nde Çin ve bölge ülkeleri arasında yaşanan gerginlik damgasını vurdu.

Toplantıya katılan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Wang Guanzhong, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in konuşmalarını Pekin’e karşı ‘’provakatif’’ olarak niteldi ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Wang, Abe’nin Cuma günü, Hagel’in ise Cumartesi günü yaptığı konuşmaların, Çin’e karşı saldırmak için birbirlerini koordine ve teşvik ettiğini ileri sürdü. Toplantıya üniformalı olarak katılan Wang, ‘’Bu kesinlikle düşünülemez’’ dedi.

Batı medyasına konuşan Çinli askeri uzmanlar da Hagel’in konuşmasında ciddi stratejik hata yaptığına ve ABD’nin ‘’iki yüzlüğüne’’ dikkat ekti.

ÇİNLİ GENERAL: ÇİN KALİTELİ BİR DÜŞMAN OLACAKTIR

Çin Milli Savunma Üniversitesinde profesör olan Tümgeneral Zhu Chenghu, ABD medyasına yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’e eşit ortak olarak davranması gerektiğini belirtti.

"Eğer Çin'i bir düşman olarak ele alırsanız, Çin kesinlikle ABD'nin düşmanı olacak. Amerikalılar bir düşman olarak Çin'i ele alırsa, biz Çinliler, kendimizi ABD'nin ‘’nitelikli bir düşmanı yapmak için’’ adımlar atmamız gerekecek. Ancak Amerikalılar bir arkadaş olarak Çin'i ele alırsa, Çin çok sadık bir arkadaş olacak ve Çin’i eğer bir ortak olarak ele alırlarsa, Çin çok işbirlikçi bir ortak olacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

HAGEL’İN TEPKİ ÇEKEN KONUŞMASI

Konuşmasında Hagel, Çin’i Vietnam gibi ülkelerin de hak iddia ettiği sorunlu adalar bölgesinde ‘’sorumsuz’’ eylemlerde bulunmakla suçladı ve “Son aylarda Çin, Güney Çin Denizi’ndeki hak iddialarını savunan tek taraflı istikrarsızlaştırma eylemleri gerçekleştirdi. Amerika, uluslararası düzenin temel ilkelerine meydan okunduğunda, buna seyirci kalmayacak.” şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

Bölge güvenliği için Japonya'nın daha aktif bir rol üstlenmesini desteklediklerini söyleyen Hagel ayrıca, "Çin dahil bölgedeki tüm ülkelerin bir seçeneği var: Birleşip istikrarlı bir bölgesel politika için çalışmak. Eğer bundan vazgeçilirse bölgede barış ve güvenlik de tehlikeye girer" vurgusu yapmıştı.

ÇİN-JAPONYA GERGİNLİĞİ

Japon Başbakan Abe ise konuşmasında Çin’i kastederek, bazı ülkelerin kuvvete dayanarak mevcut durumu değiştirmeye çalıştığını ileri sürmüştü.

Konuşmasının hedefinde Çin olan Abe, ‘’Bazı ülkeler, denizde hegemonyacılık düşüncesinden vazgeçmeli, uluslararası hukuka saygı göstermeli ve anlaşmazlığı barışçı yollarla çözmelidir’’ şeklinde konuşmuştu.

Çin ise, "Japonya, bölgesel barış ve istikrara katkı sağlayacak davranışlarda bulunmalı" açıklaması yapmış ve Çinli uzmanlar da Abe'nin "Çin tehdidi efsanesini" kullanarak bölgedeki Japonya etkinliğini artırmanın peşinde olduğunu ileri sürmüştü.

Çin, geçen yılın sonunda Doğu Çin Denizi’nde yeni ‘’hava savunma tanıma sahası’’ (ADIZ) kurduğunu ilan etmiş ve bu durum gerilimi tırmandırmıştı. Başta ABD ve bölge ülkeleri, Pekin’in bu adımını eleştirmişti.

Son olarak ise Çin’in, Xisha adaları olarak adlandırdığı ve Vietnam’ın da hak iddia ettiği tartışmalı sularda Ağustos’a kadar sürecek petrol arama platformu kurması Vietnam’da gösterilere neden olmuştu. Çin fabrikalarının ateşe verildiği olaylarda 2 Çinli ölmüş, ülkedeki Çin vatandaşları da tahliye edilmişti. CİHAN

Yorumlar