Şimon Peres'den Türk gazeteciye 'One Minute'

Şimon Peres, daha önce One Minute konusunda beklediği cevabı alamayan Hürriyet muhabirinin aynı soruyu yıllar sonra tekrarlaması üzerine, ilginç bir çıkışta bulundu

Google Haberlere Abone ol
Şimon Peres'den Türk gazeteciye 'One Minute'
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için atılan adımlar devam ederken iki ülke ilişkilerinin kopma nedenlerinden biri olan 'One Minute' olayının aktörlerinden Şimon Peres'den ilginç bir çıkış geldi. Peres, daha önce kendisinden olay hakkında 'farklı açıklamalar' bekleyen Hürriyet Gazetesi muhabirinin yıllar sonra aynı sorusuyla karşılaştı. İki ülke ilişkileri rayına girmek üzereyken muhabirin aynı soruda ısrar etmesi İsrail Eski Cumhurbaşkanı Peres'in de dikkatini çektiği için muhabiri beklemediği bir cevap vererek, onu hayal kırıklığına uğrattı. 

Hürriyet muhabiri Cansu Çamlıbel, iki yıl önce konuştuğu Peres'le, iki ülke ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesinden sonra yeniden görüştü. Çamlıbel bu görüşmesinde daha önce beklediği cevabı alamadığı 'One Minute' konusunu bir kez daha açarak, "Geçen görüşmemizde halen cumhurbaşkanı makamındaydınız ve Davos’taki meşhur ‘one minute vakası’ ile ilgili sorularımı geçiştirmiş ve ‘Geçmişte kaldı’ demekle yetinmiştiniz. Artık resmi görevde değilsiniz ve yakın tarihin önemli bir anından bahsediyoruz." şeklinde sordu. 

Çamlıbel, bir kez daha büyük beklentiler içinde sorduğu cevaba istediği cevabı alamayarak şu çıkışla karşılaştı: "- E öyleyse de ne olmuş!"

Hürriyet muhabiri bunun üzerine, "O anı bir kitap için kaleme almış olsaydınız mesela... O günü nasıl hatırladığınızı merak ediyorum. Erdoğan’a karşı bir kırgınlığınız var mı?" şeklinde sormayı sürdürünce şu cevabı aldı: Hayır, ben ileriye bakan bir insanım. Kalbimde iyi duygular var. Kırgınlıklarla zamanımı geçirmek istemiyorum. Geleceği değiştirebilmeniz için geçmişle boşanmanız şart. Hayal kurabilmelisiniz. Olan oldu, bitti, gitti...

ONE MINUTE NEDİR? NE OLMUŞTU ? 

İngilizce bir kelime olan One Minute'nin Türkçe karşılığı 'Bir dakika' anlamına geliyor; ancak genellikle 'Bir gidişata dur demek' anlamında da kullanılır. 

One Minute aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan 2009 yılında İsviçre'nin Davos şehrinde katıldığı forumda program sunucusunun kendisiyle Şimon Peres farklı konuşma süreleri vermesi, Peres'in Gazze'deki saldırıları haklı çıkarmaya çalışması üzerine yaptığı çıkışa verilen ad olarak tarihteki yerini aldı. 

 

Yorumlar