Şevval Sam’dan, Anadolu ezgileriyle Moskova’da Nazım konseri

Dünyaca ünlü Türk şair Nazım Hikmet’in ölümünün 51. yıldönümü vesilesiyle Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen konserde sanatçı Şevval Sam, Anadolu ezgileriyle Rus ve Türk dinleyicileri coşturdu.Rusya'da faaliyet gösteren...

Google Haberlere Abone ol
Şevval Sam’dan, Anadolu ezgileriyle Moskova’da Nazım konseri

Dünyaca ünlü Türk şair Nazım Hikmet’in ölümünün 51. yıldönümü vesilesiyle Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen konserde sanatçı Şevval Sam, Anadolu ezgileriyle Rus ve Türk dinleyicileri coşturdu.

Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB), Nazım Hikmet’i Anma Komitesi’nin organize ettiği konser Moskova’nın Mir Konser Salonu’nda yapıldı. Konsere Türkiye Moskova Büyükelçiliği Elçi-Müsteşarı Gökhan Turan, Kültür ve Turizm Müşaviri Alper Özkan, RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Nazım’ı Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır ve Türk diplomat ve işadamları katıldı. Sanatçı Şevval Sam, Sümer Ezgü ve Nazım Hikmet Vakfı'nı temsilen sanatçılar Işık Yenersu ile Ahmet Mümtaz Taylan başta olmak üzere Türkiye’den çok sayıda sanatçı, edebiyatçı ve Nazım dostu konsere renk kattı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı konserde Rus konuklar da yer aldı.

Programdan önce RTİB Başkanı Karaaslan ve Nazım’ı Anma Komitesi Başkanı Savaşır, Rusya’nın Türkolog duayenlerinden Svetlana Uturgauri’ye (86) Rus-Türk kültürel ilişkilerinin geliştirilmesi, Türk edebiyatının tanıtımında katkılarından dolayı “Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü” vererek onurlandırdı.

Daha sonra sanatçı Sam sahne alarak katılımcılara Anadolu’nun çeşitli ezgilerini seslendirdi. Trakya, Ege, iç Anadolu, Güneydoğu ve en son Karadeniz yöre ezgilerini seslendiren sanatçıyı katılımcılar dakikalarca ayakta alkışladı. Bazı vatandaşların sahneye çıkarak oynaması, gecenin en renkli dakikalarını oluşturdu.

Sam’ın ünlü Sovyet ve Rus halk şarkısı Podmoskovnye Veçera’yı (Moskova Geceleri) Rusça seslendirmesi salonda duygulu anlar yaşattı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Galina Sudina, “Nazım Hikmet’in eserleri bize yabancı değil. Ben Moskova Nazım Hikmet adının taşıyan kütüphane müdürüyüm. Sizleri de davet ediyoruz. 3 yıldır anma konserine katılıyorum. Nazım Hikmet dünya şairi ve simgesi. Uzun yıllar Moskova’da yaşadı. Sovyet ve Rus insanı onun eserlerini iyi bilir.” dedi.

Eşi Türk olan Kristina, “Nazım Hikmet büyük şair, şiirleri de güzel. Şairin Rusya’da Türk dostlarımız tarafından böyle anılması örnek davranış. Bazıları Rusya’da başka milletlere dil, kültürü bilmediği için iyi bakmaz. Bu açıdan böyle kültürel etkinliklerin yapılması önemli. Farklı kültür, gelenek görenekleri tanımak bakımından.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar