Senegal’in şehirleri bir günde boşaldı

Touba tarikatına mensup yaklaşık üç milyon Senegalli Müslümanın, tarikat şeyhleri Amadi Bamba Bakari’nin sürgünden dönüşünün 119.

Google Haberlere Abone ol
Senegal’in şehirleri bir günde boşaldı

Touba tarikatına mensup yaklaşık üç milyon Senegalli Müslümanın, tarikat şeyhleri Amadi Bamba Bakari’nin sürgünden dönüşünün 119. yılını kutlamak için Touba şehrine akın etmesiyle ülkede sokaklar bir kaç gün bomboş kaldı.

Başkent Dakar’a 200 kilometre uzaklıktaki Touba şehri, her yıl üç milyon Müslüman'a ev sahipliği yapıyor. Magal olarak adlandırılan günde toplumun her kesiminde milyonlarca insan bir araya geliyor.

Senegal’in en büyük dini gruplarından olan Touba tarikatının milyonlarca müridi, şeyhlerinin sürgünden dönüşünü kutlamak amacıyla günler öncesinden yola çıktı.

Trafiğin eksik olmadığı ve binlerce insanın kullandığı cadde ve sokaklar bomboş kaldı. Dakar’ın en büyük balık pazarında, balıkçı gemileri günler öncesinden sahile çekildi ve satışlar durduruldu. Ülkede resmi tatil ilan edilen Magal Günü'nde balık pazarları dâhil birçok mağaza ve dükkân kapandı.
Dakar’ın merkezinde bulunan ve şehrin en işlek yeri olan Özgürlük Meydanı sadece turistlere kaldı. Aynı gün aynı yöne hareket eden insanlar, kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu oluşturdu. Tek varış noktasının Touba şehri olduğu ülkede, şehirler arası otobüslerde boş yer kalmadı. Otobüslerde yer bulamayan Senegalliler, arabaların üzerinde veya arkalarında bulunan demir parmaklılara tutunarak yolculuk yaptı. CİHAN

Yorumlar