Senegal’in geleneksel kaftanı “Boubou”

Batı Afrika'nın birçok yerinde değişik isimlerle anılmakla birlikte, Boubou, özellikle Senegal’e özgü en geleneksel öğelerden biri olarak biliniyor.

Google Haberlere Abone ol
Senegal’in geleneksel kaftanı “Boubou”

Batı Afrika'nın birçok yerinde değişik isimlerle anılmakla birlikte, Boubou, özellikle Senegal’e özgü en geleneksel öğelerden biri olarak biliniyor. Senegal halkı ile özdeşleşen bu milli kıyafetin sözlük anlamı ise "Senegal kaftanı".

Kültürlerine olan bağlılıkları ile tanınan Senegalliler, bu geleneksel kıyafeti günlük hayatlarının her aşamasında kullanıyor. Cuma günleri başta olmak üzere, erkeklerin özel günlerde vazgeçilmez kıyafeti haline gelen Boubou ile Senegal halkı, Müslüman tüccarlar vasıtası ile tanışmış. Kadınlar arasında da son derece yaygın olan Senegal kaftanı, aynı zamanda düğün törenlerinde gelinlik yerine de sıklıkla tercih ediliyor.

T şeklinde, diz altına kadar uzanan bu elbise türü genelde üç parçadan oluşuyor. Kişiye özel olarak hazırlanan Boubou’lar çoğunlukla, iş adamları ve zengin Senegalliler tarafından tercih ediliyor. Boubou’lar üretim şekillerine göre kişinin toplum içindeki konum ve kimliğini yansıtıyor. Özel kumaş ve boyalar kullanarak üretilenlere karşın, makine üretimi olanlar genellikle halkın gelir düzeyi düşük kesimi tarafından tercih ediliyor. Eski elbiseler ise babadan oğula aktarılmakla beraber, aile yadigârı ve statü sembolü olarak da giyiliyor.

Dembandir isimli yerli bir terzi “Burada geleneksel yöntemlerle Boubou yapmaktayız. Sipariş üzerine ve kişiye özel olarak üretim yapıyoruz. Bouboular bizim kültürümüzde olmazsa olmazlardan.” diye konuştu.

Asırlardır aynı üretim yöntemlerini kullandıklarını belirten başka bir terzi ise Boubou’lar “kültürümüzde önemli bir yere sahip. Makina üretimi Boubou’lar genelde rağbet görmüyor.” şeklinde konuştu.

Makine üretimi bir Boubou yüz dolar civarında iken el yapımı olanı ise ortalama beş yüz dolardan başlayıp istenilen kumaşa ve süslemelere göre binlerce dolara mal olabiliyor.




CİHAN

Yorumlar