Senegal'in çılgın projesi 'Diamniadio'nin temeli atıldı

Senegal'in en büyük sorunlarından birisi olan bölgeler arasındaki ekonomik farklıkların ortadan kaldırılmasını ve dar gelirli ailelerin konut ihtiyacının karşılanmasının düşünüldüğü 'Diamniadio' yatırım bölgesi ve şehrinin temeli...

Google Haberlere Abone ol
Senegal'in çılgın projesi 'Diamniadio'nin temeli atıldı

Senegal'in en büyük sorunlarından birisi olan bölgeler arasındaki ekonomik farklıkların ortadan kaldırılmasını ve dar gelirli ailelerin konut ihtiyacının karşılanmasının düşünüldüğü 'Diamniadio' yatırım bölgesi ve şehrinin temeli Devlet Başkanı Macky Sall ve Başbakan Aminata Traore tarafından atıldı.

Başkent Dakar’a 30 kilometre uzakta kurulacak yeni şehir, hükümetin öncelikli projeleri arasında yer alıyor. Kurulacak şehir çevresinde sanayi bölgesinin yanı sıra ticaret merkezi, konut alanları ve kamu binaları yer alacak. Projeyle, çok küçük yüz ölçüme sahip olmasına rağmen ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 25'i ve ticari faaliyetin yüzde 80'nin faaliyet gösterdiği Dakar ile kırsal kesim arasındaki uçurumun kapatılması amaçlanıyor.

Senegal hükümeti ve özel sektör arasında yürütülen 'Diamniadio' şehri projesi, iki etap şeklinde ve 10 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. İlk planda 10 bin konut yapılarak dar gelirli ailelerin konut ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Şehrin temeli, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ve Başbakan Aminata Traore katıldığı törenle atıldı. Sall ve Traore, birlikte ilk harcı atarak tuğlayı yerleştirdikleri projenin resmi açılışını gerçekleştirdi. Temel atma töreni sonrası konuşma yapan Sall, dar gelirliler için uygun kredi verileceğini ve ödemelerin çok uzun yıllara yayılarak düşük tutulacağını belirtti. Ayrıca projenin genç işsizliğe çare olmasının beklendiğini ve uzun yıllar sürecek proje ile binlerce kişinin istihdam edileceğini ifade etti.

Proje kapsamında 84 apartmandan oluşan uydu kent ve sosyal donatıları bitirilerek bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi amaçlanıyor. 4 yıl içinde elçiliklerin, kamu ve bakanlık binalarının bulunduğu bölüm ilk dört yılda tamamlanacak. Dakar’da bulunan bakanlıkların ve elçiliklerin bölgeye taşınmasının yanı sıra proje kapsamında hastaneler, üniversite, iş merkezleri, turizm merkezleri, sanayi bölgesi ve konut alanları olmak üzere 7 bölge ve toplam 1946 hektarlık bir alanı kapsayacak.

Projeye göre 40 bin konut inşa edilecek. Projenin, 3 milyar CFA tutması ve 10 yılda bitirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında 71 bin kişilik bir istihdam oluşacak ve bölge ekonomik olarak kalkınacak. CİHAN

Yorumlar