Senegal’de yerel seçimi kaybeden başbakan görevden alındı

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, 29 Haziran'da yapılan yerel seçimlerde başarısız olan Başbakan Aminata Toure'yi görevden aldı. Ülkenin ikinci kadın başbakanı olan Toure’nin yerine 54 yaşındaki Muhammed Bun Abdullah Dione atandı.Ülkede...

Google Haberlere Abone ol
Senegal’de yerel seçimi kaybeden başbakan görevden alındı

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, 29 Haziran'da yapılan yerel seçimlerde başarısız olan Başbakan Aminata Toure'yi görevden aldı. Ülkenin ikinci kadın başbakanı olan Toure’nin yerine 54 yaşındaki Muhammed Bun Abdullah Dione atandı.

Ülkede bulunan 5,3 milyon seçmen, yerel yöneticileri belirlemek için 29 Haziran Pazar günü sandık başına gitmişti. Devlet başkanı Macky Sall seçimlerden önce yaptığı konuşmada, “Seçimlerde kim olursa olsun ve görevi ne olursa olsun kaybedenleri cezalandıracağım." ifadelerini kullanmıştı.

Görevden alınan Toure ise seçimlere, başkent Dakar'da bulunan Grand Yoff bölgesinden belediye başkan adayı olarak katılmıştı. Seçimlerin ardından açıklama yapan Toure, çok çalıştıklarını ancak Sosyalist Partisi’nin kalesi Grand Yoff belediyesini alamadıklarını belirterek rakibini tebrik etmişti. Eski Başbakan Toure'nin Basın Danışmanı Makumba Mbdja da Toure'nin görevine son verdiğini açıkladı.

Devlet Başkanı Sall, Toure’nin yanı sıra seçimde yenilgiye uğrayan bazı bakanları da görevden aldı. Senegal’in eski başkenti Saint-Louis kentinden belediye başkan adayı olan İletişim ve Dijital Ekonomi Bakanı Cheikh Habiboulaye Dièye de seçimler sonrası yenilgiye uğrayınca istifa etmişti.

Senegal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Planı projesi başkanlığı görevini yürütmekte olan yeni Başbakan Dionne, daha önce Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü'nde (UNIDO) görev yapmıştı. Ayrıca Dionne, Fransa Senegal Büyükelçiliği’nde Ekonomi Dairesi Başkanı olarak da çeşitli görevlerde bulundu.

2013 Eylül'de başbakan seçilen Aminata Toure, ülkede 2001-2002 yılları arasında başbakanlık yapan Mame Madior Boye'den sonra Senegal'in ikinci kadın başbakanı olmuştu. Dionne ise 2012 yılından itibaren Abdoul Mbaye ve Toure’den sonra bu görevi üstlenen 3. başbakan olarak görevi devraldı.

CİHAN

Yorumlar