Senegal’de hac ibadetini andıran kutlama

Senegal’in en büyük dini gruplarından biri olarak gösterilen “Layene” tarikatı, kuruluşunun 134. yılını kendine özgü bir şekilde kutladı. Tarikata mensup on binlerce müridin katıldığı etkinlik, adeta hac ibadetini andırıyor. Layene...

Google Haberlere Abone ol
Senegal’de hac ibadetini andıran kutlama

Senegal’in en büyük dini gruplarından biri olarak gösterilen “Layene” tarikatı, kuruluşunun 134. yılını kendine özgü bir şekilde kutladı. Tarikata mensup on binlerce müridin katıldığı etkinlik, adeta hac ibadetini andırıyor.

Layene tarikatının en büyük özelliği, dini bayramlarda ve özel günlerde “bubu” adı verilen beyaz renkli kıyafet giymeleri. Etkinliğe temizliği temsil ettiğine inanılan beyazlar içinde katılan Müslümanlar, ayrıca tek tip giyinerek ekonomik sınıf farkının ortadan kalktığını düşünüyor.

Sabah namazı ile başlayan etkinlikler 2 gün 2 gece sürüyor. Atlas Okyanusu kıyısında bulunan cami yetersiz kaldığı için, kurulan seyyar mescitlerde, yüzbinlerce kişi ilahi söylüyor ve vaaz dinleyerek günlerini geçiriyor.

Mbaye Ndir isimli bir mürit, “Biz burada aynı kıyafetleri giyerek aramızdaki bütün farklılıkları ve toplumsal ayrımları yok sayıyoruz. Allah’ın huzurunda herkesin eşit olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Tasavvuf ile yakın benzerlik gösterdiği belirtilen Senegalli tarikatın kurutucusu ise Seydina Limamou Lahi isimli bir zat. İslam dinin temelinde bulunan Allah katında herkesin eşit olduğu fikrini düstur edinen tarikat, Senegal’in başkentinde bulunan Yoff bölgesinde 1884 yılında kuruldu.

CİHAN

Yorumlar