Sendikanın yeni istekleri Güney Afrika'da maden görüşmelerini çıkmaza soktu

Güney Afrika'da platin işçilerini temsil eden Maden işçileri ve İnşaat Birliği Sendikası'nın (AMCU) yeni istekleri 5 aydır devam eden grevi sonlandırma görüşmelerini çıkmaza soktu. Platin firmaları, geçen hafta prensipte anlaştığı AMCU'nun...

Google Haberlere Abone ol
Sendikanın yeni istekleri Güney Afrika'da maden görüşmelerini çıkmaza soktu

Güney Afrika'da platin işçilerini temsil eden Maden işçileri ve İnşaat Birliği Sendikası'nın (AMCU) yeni istekleri 5 aydır devam eden grevi sonlandırma görüşmelerini çıkmaza soktu. Platin firmaları, geçen hafta prensipte anlaştığı AMCU'nun yeni koşullarını "karşılanamaz" buldu.

AMCU liderlerinin ülke tarihinin en uzun ve en pahalıya mal olan grevleri sonlandırmak için "süre ve konut yardımı" gibi ek taleplerin kabul edilmesi konusunda endişelerinin devam ettiği belirtildi.

Grevlerin devam ettiği madenlerden dünyanın en büyük platin üreticisi Anglo American Platinum (Amplats) sözcüsü Mpumi Sishole, "AMCU prensipte anlaştığımız koşullara 5 yeni madde ekledi." dedi. Diğer platin firması Implats ise, "3 bin rand (280 dolar) işe başlama ikramiyesi ve borçların ertelenmesi" gibi bir çok yeni isteğin görüşmeleri çıkmaza soktuğunu açıkladı. Grevlerin devam ettiği Amplats, İmplats ve Lonmin, yeni isteklerin 92 milyon doları bulduğunu ve karşılamasının zor olduğunu duyurdu.

70 bin işçiyi temsil eden AMCU, yüzde 150 ücret artışı isterken, firmalar en son yüzde 20 artış teklifinde bulundu.

Güney Afrika'da yılbaşından beri devam eden grevler firmalara 2 milyar dolardan fazla zarar ettirirken, işçiler ise toplamda 1 milyar dolara yakın ücret kaybetti. CİHAN

Yorumlar