Schwesig: Etnik kökene bakılmadan özgürce yaşanılan Almanya istiyoruz

Almanya Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig ‘Demokrasiyi Yaşamak’ sloganıyla, aşırı sağla ve şiddetle mücadele etmek için yeni bir program başlattı. Aşırı sağın toplumsal bir sorun olduğunu söyleyen Aile Bakanı Schwesig, “Herkesin,...

Google Haberlere Abone ol
Schwesig: Etnik kökene bakılmadan özgürce yaşanılan Almanya istiyoruz

Almanya Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig ‘Demokrasiyi Yaşamak’ sloganıyla, aşırı sağla ve şiddetle mücadele etmek için yeni bir program başlattı. Aşırı sağın toplumsal bir sorun olduğunu söyleyen Aile Bakanı Schwesig, “Herkesin, kökenine bakılmadan özgürce yaşadığı bir Almanya istiyoruz.” dedi.

Almanya Aile Bakanlığı, aşırı sağla daha etkin mücadele etmek için harekete geçti. Özellikle gençlerin aşırı sağ gruplara katılmalarını engellemek isteyen bakanlık başlattığı programla çok kültürlülüğü, dinler arası diyaloğu da kapsayan geniş bir alanda yürütülen çalışmaları destekleyecek.

“Hedefimiz insanların etnik köken ve renk ayrımı yaşamadan özgürce yaşadıkları bir Almanya.” diyen Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, gelecek beş yıl içinde ‘Demokrasiyi yaşamak ve aşırı sağa, şiddete ve insanlık suçuyla etkili mücadele’ başlığı ile hayata geçirilen projeyle demokrasi ve toplumdaki farklılıklara katkı veren sivil çalışmaları destekleyeceklerini söyledi. 2015 yılında resmi olarak başlayacak çalışmada, dernekler ve inisiyatifler uzun süreli olarak maddi olarak desteklenecek.

“Şehirlerinin bir semtinde veya köylerinde aşırı sağa karşı mücadele eden insanları yalnız bırakmamalıyız”. diyen Aile Bakanı Schwesig, yaşadıkları yerde toplumdaki çeşitliliğe katkıda bulunan insanların desteklenmesini istedi. Schwesig, “Bunun için güvenilir bir yapıya ve planlamaya ihtiyaçları var. Güven ve diyalog işbirliğinin temelini oluşturacak.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık, aşırı sağla mücadele için 30,5 milyon Euro bütçe ayırarak bugüne kadarki en büyük yatırımını gerçekleştirdi. Bakan Schwesig, önyargıları yıkmayı hedefleyen, aşırı milliyetçiliği ve demokratik hukuk devletini hedef alan ideolojilere karşı geliştirilen projelere de bakanlık tarafından mali katkıda bulunulacağını vurguladı. ‘Yerel güçlü yapıların oluşturulması’ başlığı ile şehir ve kasabalarda demokrasiyi güçlendirmek isteyen insanlar ve inisiyatifler desteklenecek. Bu inisiyatiflerle demokrasi ortaklığı kurulacak.

"NSU, AŞIRI SAĞ TEHLİKESİNİN BOYUTUNU GÖSTERDİ"

Sekiz Türkü, bir Yunanlıyı ve bir Alman polisi öldüren NSU terör hücresinin aşırı sağ tehlikenin boyutlarını gösterdiğini söyleyen bakan Schwesig, NSU Araştırma Komisyonu Raporu’nda belirtilen demokrasi merkezlerinin kurulması, hareket halinde danışma merkezlerinin artırılması ve aşırı sağın kurbanı olanların haklarının daha iyi aramaları için aktif danışma hizmeti verilmesi ve ülke genelinde ağın kurulmasının amaçlandığını söyledi.

MODEL PROJELER DESTEKLENECEK

Toplumda yeni eğilimlerin oluştuğunu söyleyen bakan Schwesig, İslam düşmanlığı, Roman karşıtlığı, cinsel ayrımcılık, aşırı sol ve dini akımlara karşı model projelerin destekleneceğini kaydetti.

Bakanlığın ‘Demokrasiyi yaşamak’ programı Federal Aile ve Sivil Toplum Sorumlulukları Dairesi tarafından takip edilecek. Programın bilimsel çalışmalarını da Alman Gençler Enstitüsü gerçekleştirecek. Projeler beş yıl boyunca bakanlığın desteğini alacak. CİHAN

Yorumlar