Satürn'ün Uydusunda Sıcak Su Belirtisi: Dev Bir Kaplıca Gibi

Bilim insanları, Satürn'ün küçük uydusu Enceladus'ün buzlu yüzeyi altında termal hareketlilik tespit etti, çok sayıda sıcak su kaynağı olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Satürn'ün Uydusunda Sıcak Su Belirtisi: Dev Bir Kaplıca Gibi

ABD'deki Colorado Üniversitesi'nden gökbilimci Sean Hsu liderliğindeki uluslararası inceleme ekibi, Satürn'ün küçük uydusu Enceladus'un derinliklerinde mineral zengini sıcak su kaynakları olduğunu duyurdu.

Eğer neticeler kesinleşirse, Güneş Sistemi arasında Dünya'dan sonra kaya ve sıcak suyun etkileşime girdiği belirlenen ilk yer Enceladus olacak.

YÜZEYİ BUZ TABAKASI İLE KAPLI

Çapı 500 kilometre bulunan bu küçük uydu, kalın bir buz tabakası ile kaplı. 1997'de fırlatılan ve Satürn etrafında tetkikler oluşturan Cassini Uzay Aracı, takribî 10 sene öncelikle uydunun güney kutup denizinde faal bulunan buz volkanlarını saptama etmişti. Kütle çekimi ölçümleri doğrultusunda yapılan araştırmalar, Enceladus'un 50 kilometre kalınlığında bir buz tabakası ile kaplı olduğunu ve sıcak kaynakların bulunduğu hesap edilen güney kutbu denizinin bu tabakanın altında 10 kilometrelik bir derinliğe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

90 DERECE SICAKLIĞINDA SU

Bilim dergisi Nature'da yayınlanan inceleme sonuçlarına göre, kaynar su içerisindeki çözünmüş mineraller, buldukları çatlaklardan yüzeye kocaman bir hızla çıkarken daha soğuk suyla ve sonunda soğuk uzayla etkileşime girip buz kristallerine dönüşüyor. Sean Hsu ve ekibinin 4 sene devam eden deneyleri ve hazırladıkları simülasyonlar, suyun sıcaklığının 90 derece sularında olması gerektiğini gösteriyor.

Enceladus'taki volkanlardan saçılan buz parçacıkları Satürn'ün çevresindeki halkalardan birisini oluşturuyor. Bu halkayı inceleyen Cassini Uzay Aracı, söz konusu parçacıkların silisyum dioksit (SiO2) içerdiğini belirledi. Dünyada cam üretiminin esas olmamış maddesi bulunan silisyum dioksit, gezegenimizde mevcut bulunan kumun kocaman bir bölümünü oluşturuyor.

YAŞAM BELİRTİSİ

Satürn'ün bu küçük uydusunda mevcut bulunduğu üstünde durulan deniz altı termal kaynakları Dünya'dakilere benziyor. Enceladus'teki sıcak su kaynaklarında, Dünya'daki kaynaklardaki bunun şeklinde yaşayabilen organizmalar olabildiği düşünülüyor. Bilim insanları, gelecekte yapılabilecek insanlı yahut insansız görevler yardımıyla uydunun gizeminin çözülebileceğine inanıyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar