Sarkozy'nin ses kayıtları Fransa'da gündeme oturdu

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Elysee Sarayı!ndaki toplantılarının yakın danışmanı Patrick Buisson tarafından senelerdir kaydedildiğinin ortaya çıkması büyük yankı uyandırdı.

Google Haberlere Abone ol
Sarkozy'nin ses kayıtları Fransa'da gündeme oturdu

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Elysee Sarayı!ndaki toplantılarının yakın danışmanı Patrick Buisson tarafından senelerdir kaydedildiğinin ortaya çıkması büyük yankı uyandırdı.

Sarkozy'nin yakın danışmanı Buisson'un resmi toplantıların yanı sıra özel konuşmaları da kaydettiği belirtildi. Senelerce süren ve yüzlerce dakikadan oluştuğu belirtilen ses kayıtlarını ceketine gizlediği ses kaydedici ile gerçekleştiren Buisson'un kayıtları kişisel bilgisayarının hafızasında sakladığı aktarıldı.

Le Canard enchaîne ve Atlantico internet sitesi tarafından yayınlanan ses kayıtlarında, Nicolas Sarkozy'nin kabinedeki görev değişikliklerini danışmanlarıyla görüşmesi de yansırken, Sarkozy'nin Başbakan François Fillon'u Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile değiştirmek istediği ortaya çıktı. Sarkozy'nin "Bugün Fillon'un yerine geçebilecek tek isim Juppe olarak gözüküyor." ifadeleri kayıtlarda yer aldı. Alain Juppe ile iyi anlaştığını vurgulayan Sarkozy, Fillon hakkında "Hayal kırıklığı olmasa da, bildiğimiz gibi" ifadelerini kullanıyor.

27 Şubat 2011 tarihinde Sarkozy'nin hükümet değişikliğini açıkladıktan sonra gerçekleştiği belirtilen kayıtda ise Sarkozy, Patrick Buisson'a Elysee Sarayı'nın bahçesinde havlayan köpeklerle ilgili, "Şu pis köpeklerin havlamaları duyulmadı değil mi?" diye sorduğu, Buisson'un da cevap olarak "Gazetecilerden mi bahsediyorsun?" diye sorduğu kaydedildi. Diğer danışmanın ise, "Çok iyiydi, iyi bir tonlamanız vardı. Önemli cümleleri çok iyi vurguladınız." dediği belirtildi.

Ses kayıtlarını kabul eden Patrick Buisson'un avukatı Gilles-William Goldnadel ise Buisson'un, danışman olarak sesli kayıtlarını bir sonraki toplantıya daha iyi hazırılık yapmak için kullandığını kaydetti. Kayıtların birçoğunun silindiğinin altını çizen Goldnadel, bazılarının ise kötü niyetli kişilerin eline geçmiş olabileceğini ifade etti.

Fransa'da büyük yankı uyandıran ses kayıtlarıyla ilgili Sosyalist Parti, Sarkozy'nin suç duyurusunda bulunmaması durumunda, mecliste inceleme komisyonunun kurulması için girişimde bulunacaklarını açıkladı. Sosyalist Parti Grup Başkanı Bruno Le Roux, "Bu bir politikacıya değil, devletin işleyişi ve demokrasiye bir saldırıdır. Cumhurbaşkanı gözetim altında tutulmuştur." diye kaydetti.

Sarkozy döneminin Başbakanı François Fillon ise kayıtları 'iğrenç' olarak değerlendirdi. CİHAN

Yorumlar