Sarkisyan: Türkmenistan Dağlık Karabağ konusunda tarafsız

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkmenistan’da resmi ziyarette bulunuyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nde resmi tören ile karşılanan Sarkisyan, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla ve ulu.

Google Haberlere Abone ol
Sarkisyan: Türkmenistan Dağlık Karabağ konusunda tarafsız

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkmenistan’da resmi ziyarette bulunuyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nde resmi tören ile karşılanan Sarkisyan, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla ve uluslararası normlar çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi. Sarkisyan, Türkmenistan’ın bu konuda tarafsız olduğunu belirterek, bu nedenle Türkmen yönetimine teşekkür etti.
Dün akşam saatlerinde Türkmenistan’a gelen Serj Sarkisyan, resmi temaslarına bugün başladı. Bu sabah resmi törenin ardından liderler başbaşa görüştü ve ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.
Resmi görüşmelerden sonra işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. Berdimuhamedov ile Sarkisyan ortak bildiriye imza atarken, ilgili yetkililer dışişleri bakanlıkları, sivil havacılık, ticaret, spor alanında işbirliği anlaşmalarını imzaladı.
Ardından liderler basın açıklamasında bulundu. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkmenistan ile ticari ve ekonomik işbirliğini arttırmak istediklerini kaydederek, “Geçen sene maalesef, dış ticaret hacmimiz azaldı. Ancak bunun arttırılması için yeterli tecrübeye ve imkana sahibiz. Bugün sivil havacılık alanında işbirliği anlaşması imzaladık. Bunun sonucunda Aşkabat ile Erivan arasında doğrudan uçak seferleri yapılabilir. Bu da ülkeler arasında ticaretin ve turizmin artmasına zemin hazırlayacak. Türkmenistan ile enerji, tarım gibi birçok alanda işbirliğini güçlendirmek istiyoruz.” dedi.
Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov ile uluslararası ve bölgesel konuları da değerlendirdiklerini söyleyen Sarkisyan, Dağlık Karabağ konusunda kendi tutumunu bir kez daha dile getirdiklerini ve bu meselenin uluslararası normlar çerçevesinde barışçıl yolla çözülmesinden yana olduklarını ifade etti. Ermeni lider, Türkmenistan’ın bu konuda tarafsız olduğunu belirterek, Türkmen yönetimine bundan dolayı teşekkür ettiklerini söyledi.
Ev sahibi ülke Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise basına yaptığı açıklamasında, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ticaretin arttırılmasına ilişkin konunun ön plana çıktıdığını belirtti.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Aşkabat temasları kapsamında Türkmen-Ermeni İş Forumu’na katılacak. Berdimuhamedov ile Sarkisyan, yarın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentine gidecek. Liderler burada iki ülke sanatçılarının ortak konser programına katılacak. Bu etkinliklerden sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı ülkesine dönecek.





CİHAN

Yorumlar