Saksonya’da CDU açık ara önde, FDP’nin işi zor

Almanya’da bu yıl ‘süper seçim yılı’ olmasa da doğudaki beş eyaletin üçünde seçimler yapılıyor. Eyalet meclisinde değişiklikler bekleniyor ancak bu seçimlerin federal düzeyde dengeleri değiştirmesi zayıf bir ihtimal olarak görünüyor....

Google Haberlere Abone ol
Saksonya’da CDU açık ara önde, FDP’nin işi zor

Almanya’da bu yıl ‘süper seçim yılı’ olmasa da doğudaki beş eyaletin üçünde seçimler yapılıyor. Eyalet meclisinde değişiklikler bekleniyor ancak bu seçimlerin federal düzeyde dengeleri değiştirmesi zayıf bir ihtimal olarak görünüyor. Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde 14 Eylül tarihinde sandıklar açılıyor. Doğudaki seçimlerin açılışını ise 31 Ağustos’ta Saksonya yapıyor.

Saksonya eyaletinde Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) 2009’daki seçimlerde olduğu gibi yine açık ara seçimlerin galibi olacağa benziyor. Başbakan Stanislaw Tillich’in partisinin oyları son anketlerde yüzde 42 oranında seyretti. CDU’nun şimdiki hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ise son seçimlerdeki yüzde 10’luk rekor başarının çok gerisine düşmüş durumda. Anketler FDP’nin yüzde 5’lik barajın altında kalacağını gösteriyor. Saksonya’nın ikinci güçlü partisi Sol Parti yüzde 21, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 13, Yeşiller’in ise yüzde 7 civarında oy alması bekleniyor.

Yeni kurulan Almanya için Alternatif’inde (AfD) yüzde 7 oranında oy alarak meclise girmesi öngörülüyor. Geçen seçimlerde yüzde 5,6 oy toplayan, eyalet meclisinde 8 milletvekili olan aşırı sağcı NPD ise anketlere göre barajın altında kalacak. Halk yoklamasının sonuçlarına bakılırsa Liberallerin barajın altında kalması Tillich’i yeni bir hükümet ortağı aramaya zorlayacak. Sebebi ise anketlerin sonuçları baz alındığında CDU’nun tek başına iktidar olamaması, Kızıl-Kırmızı-Yeşil ittifakının da yeterli çoğunluğu sağlayamaması. Frauke Petry(AfD), partisininsol ittifakın oluşturacağı azınlık hükümete onay vermeyeceğini açıkladı.

Bu bakımdan CDU’nun büyük ihtimalle federal düzeyde olduğu gibi SPD ile ittifak kuracağına benziyor. Sosyal Demokratların başadayı Martin Dulig ise tüm ittifak imkanlarına açık olduklarını, şimdiden bir koalisyon ortaklığına odaklanmadıklarını belirtiyor. Dulig, seçim kampanyasında eğitim, ekonomi ve aile konularına ağırlık vererek, partisinin dile getirdiği konular ülkenin geleceğini ilgilendirdiğini söylüyor. Doğu eyaletlerdeki seçimler arasında belki de en ‘heyecansızı’ Saksonya’da gerçekleşmiş olacak. Ancak son sözü vatandaş söyleyeceği için seçimde yarışan 15 parti her bir oy mücadele edecek.

CİHAN

Yorumlar