Sabra ve Şatilla katliamlarının sorumlusu Şaron öldü

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron 85 yaşında hayatını kaybetti. Şaron, 8 yıldır komadaydı.

Google Haberlere Abone ol
Sabra ve Şatilla katliamlarının sorumlusu Şaron öldü

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron 85 yaşında hayatını kaybetti. Şaron, 8 yıldır komadaydı.

Çoklu organ yetmezliği sebebiyle bir hafta önce Hayim Şeyba Tıp Merkezi'ne kaldırılan Şaron'un durumunun kritik olduğu belirtiliyordu.

İsrail'in 11. Başbakanı Ariel Şaron'un 2001-2006 yılları arasında üstlendiği başbakanlık görevi, felç geçirmesinin ardından sona ermişti. Şaron, 8 yıldır komadan çıkamamıştı.

ŞARON'U ÖVEN İSRAİLLİ LİDERLER, KATLİAMLARDAN BAHSETMEDİ

Ariel Şaron'un ölümünün ardından açıklama yayınlayan İsrailli liderler, onun ne kadar cesur bir savaşçı ve büyük komutan olduğuna değindi. Filistin kamplarındaki sivilleri katlettiği için kendi ülkesinde kurulan komisyonda 'kişisel sorumlu' ilan edilen Şaron'un bu yönlerine ise değinmediler. Liderler mesajlarında şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanı Şimon Peres: "Şaron, bugün kahramanca verdiği hayat mücadelesini kaybetti. Cesur bir asker, gözü pek bir devlet adamıydı. İsrail devletinin güvenliği ve tahkim edilmesine çok şey verdi. Halkını sevdi ve halkı da onu sevdi. İsrail'in en büyük savunucularından ve baş mimarlarındandı. Korku bilmezdi. Hiçbir zaman vizyon eksikliğine düçar olmadı. Nasıl karar verileceğini ve harekete geçileceğini bilirdi."

Başbakan Binyamin Netanyahu: "Ariel Şaron, İsrail'in güvenliği için verilen savaşta en başından beri merkezî rol oynadı. Öncelikle ve en önemlisi cesur bir savaşçıydı; İsrail Ordusu'nun en büyük komutanlarından biriydi. Anısı, milletin kalbinde sonsuza kadar yaşacaktır."

Hazine Bakanı Yair Lapid: "Şaron, benzersiz bir liderdi. Askerî alanda cesur bir asker ve komutan, diplomasi ve siyasette kıyas kabul etmeyecek bir lider ve iyi bir dosttu."

KATLİAMLARIYLA ÜN KAZANDI

İsrail ordusunda görevliyken 1973 yılında siyasete atılan Ariel Şaron, Savunma Bakanı olarak görev yaptığı 1982 Lübnan Savaşı sırasında kadın ve çocuklar dahil 2 bin Filistinlinin katledildiği Sabra ve Şatilla katliamlarından da sorumlu tutuluyor.

1928'de doğan Ariel Şaron, Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk okuduktan sonra orduya katıldı. Şaron'un ordudaki ilk eylemi 1953 yılında komutasındaki askerlerle bir Filistin köyünü basarak 60 kişiyi öldürmesi oldu. Bu katliamda askerlerine "herkesi öldürün" emrini verdiği söylenen Şaron, 1967'deki 6 Gün Savaşı'nda da ordudaydı.

Bir dönem Başbakan İzak Rabin'e güvenlik danışmanlığı da yapan Şaron, 1982 yılında Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Bu tarihten itibaren Lübnan'daki Filistin kamplarına saldırı emri veren Şaron, otobiyografisinde katliam emirleri verdiğini kabul etti. Bunları hata olarak değerlendiren Şaron, hakkında açılan soruşturma sonucu, Sabra ve Şatilla katliamlarından sorumlu bulundu ve bakanlık görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Şaron 1990'lı yıllarda yeniden bakan oldu ve Batı Şeria ile Gazze'de 1967 işgali sırasında alınan bölgeleri yerleşime açtı. Likut Partisi lideri Benjamin Netanyahu ile yarışan Ariel Şaron 2001 yılında Başbakan olmayı başardı. CİHAN

Yorumlar